Grönt ljus för bryggeri mitt i stan – så ska restaurangen se ut

I år kunde ölskaparen Christian Figved gå på semester med glatt humör. Han fick nyligen besked om att drömlokalen blev hans. Nu börjar renoveringen av ett kombinerat bryggeri och restaurang i gamla Sagabiografen på Storgatan.
– Man ska se in i bryggeriet från matsalen.

ANNONS

Christian Figved har länge varit i behov av en ny lokal. Brygghuset i Alafors kvarn är för litet för de kvantiteter som Akia numera säljer till Systembolaget, krogar och en rad olika länder. Han har dessutom letat efter ett ställe att möta kunderna på.

LÄS MER:Ölföretagets plan: Öppna bryggeri och restaurang i centrala Kungsbacka

– Mitt största intresse efter bryggandet är att prata med de som dricker ölen. Därför ser jag fram emot att snacka med gästerna, och anordna ännu fler provsmakningar och visningar än vad jag gör nu, säger Christian.

500 kvadratmeter – 150 gäster

Den stora fördelen med den gamla biografen på Storgatan är, förutom den luftiga miljön med rymd både på bredden och höjden, det centrala läget. Det var alltså ett förstahandsalternativ att drömma om. Per Nielsen jobbar på Aranäs som äger fastigheten, och han har tillsammans med kolleger kommit fram till att det är möjligt att inhysa ett bryggeri i lokalen som länge var biograf. Därefter låg en butik och så småningom upplevelsecenter i lokalen. Det här blir något helt annat, och en stor renovering krävs. Per Nielsen är positiv till den nya hyresgästen.

– Det känns helrätt. Vi har hela tiden trott på konceptet, men funderat på hur det påverkar staden. Vad behöver göras? Det är en stor satsning, men vi tror att det kommer bli väldigt bra.

Balkong över bryggeriet

Planen är långsiktig, och inte förrän i maj räknar Christian Figved att han ska vara redo att ta emot matgäster. Förhandsbeskedet är positivt, men bygglovet är inte färdigt. I huvudet är dock mycket klart. Vid entrén visar han var köket kommer vara. Det kommer vara öppet in dit, så gästerna kan se kockarnas slit. Framför fönstren ut mot gatan kommer barstolar och bord stå. Tanken är att den delen ska vara öppen även för lunchgäster. I den stora salen, där biobesökarna en gång i tiden satt på rad, ska bryggeriet och matsalen ligga, med en halvhög vägg emellan.

LÄS MER:Kungsbacka i topp bland städer med flest dryckestillverkare

– Öl är en ren produkt. Man rör aldrig ölen, säger Christian.

Inga fingrar i jästankarna alltså. Men över bryggdelen på den vänstra sidan ska en balkong byggas, så att sittgäster har bra sikt nedåt. Christian Figved har själv ett stort matlagningsintresse, men det är inte han som ska stå i köket. En restaurangchef är redan tilltänkt och han är delägare i det nya bolaget som är ett dotterbolag till det första.

Satsningen stärker staden

Maten kommer vara rustik, och passa till öl. Främst kommer naturligtvis den egna drycken serveras, men även andra mikrobryggerier kommer få chansen att synas.

– Inga stora jättar kommer få en kran här inne, den saken är klar, säger Christian.

Per Nielsen tror att satsningen kommer göra gott för Kungsbacka som stad.

– Vi hoppas det blir en destination som drar folk utifrån. Läget är en fördel, det ligger mitt i stan, vilket blir unikt för Kungsbacka, säger han.

Christian Figved håller med, och han säger att många av kollegerna i krogbranschen är inne på samma spår.

LÄS MER:Ölets dag – så uppmärksammas det i Kungsbacka

– Jag säljer ju min öl till restaurangerna här och det blir ju lite så att jag kommer konkurrera med mina egna kunder. Men jag har snackat med krögarna och de är positiva till att utveckla Kungsbackas uteliv. När jag var ung fanns i stort sett ingenting här. Då drog man till Göteborg direkt. Nu finns mycket mer, och det är mer på gång, vilket behövs när staden växer som den gör, säger Christian Figved.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS