Nu kan du hyra kajak i centrala Kungsbacka: ”Finast att paddla på kvällen”

En boulebana och en beachvolleyplan på Hamntorget, det är Tryggve Ericsson och Adam Utters dröm. Ett första steg mot en aktiv och levande mötesplats vid ån är ”Kayakomaten” som de nyligen öppnat.
– Läget är perfekt, säger Tryggve Ericsson.

ANNONS
|

Det gick relativt höga vågor på Kungsbackaån när Kungsbacka-Posten träffade männen bakom den nya ”Kayakomaten” på Hamntorget. Mörka moln tornade upp sig från syd, och regnet hängde i luften. Det hindrade dock inte Timm Sievers och hans åttaårige son Mats att ge sig ut på en tur.

– Det är första gången jag paddlar från Hamntorget, men jag har testat några gånger innan, säger Timm.

Med sonen längst fram i dubbelkajaken trotsade de vinden och gav sig av söderut med säkra tag.

Självservice i automaten

Tryggve Ericsson och Adam Utter arbetar som snickare till vardags. Adam har gått som lärling hos Tryggve, som var Adams pappas kompis från början. Tryggve har gått och lurat på idén om kajakuthyrning i många år, han har själv paddlat länge. Men det var när han fick höra talas om den tekniska lösningen som han frågade om Adam Utter ville vara med och satsa på en verksamhet vid Kungsbackaån. Den bygger på självservice. Adam visar hur man bokar via en kod man får till sin mejladress och att den koden låser upp en av båtarna som ligger i stället.

ANNONS

– Man kan hyra en kajak från en timme och uppåt, ända till livet ut, säger Tryggve Ericsson skämtsamt.

LÄS MER:Fiskeläge eller naturhamn? Ingen öppning för båtar i Näsbokroks hamn

Mötesplats på Hamntorget

Just nu har de sex kajaker, både dubbelsitsade och sportmodell, men det ska bli tolv. Leveransen har blivit försenad på grund av corona. Men i övrigt kan pandemin ha gynnat branschen. Många väljer utomhusaktiviteter framför att umgås inne just nu. Tryggve Ericsson skulle gärna se fler möjligheter till utomhusidrott på Hamntorget.

– Jag har faktiskt föreslagit för kommunen att man tar bort parkeringsplatserna här och anlägger en boulebana och en beachvolleybollplan. Det skulle få olika generationer att mötas, säger han.

LÄS MER:Tuff teknisk utmaning att bygga nya Borgmästarebron – urtidsfisken måste skyddas

Brobygge begränsar resorna

Till dess finns nu i alla fall möjlighet att ge sig ut till havs, via ån. Tryggve och Adam beklagar att resorna norrut för tillfället är begränsade i och med att man stängt av passagen vid Borgmästarebron. De hade planerat guidade utflykter till Anneberg, men de får skjutas på framtiden tills broarbetet är avklarat. Att bege sig söderut till Rolfsån är en annan tur som rekommenderas. I sommar tänker de båda kollegerna även erbjuda några lärotillfällen för nybörjare. Det går ganska snabbt att få in tekniken, det läskigaste brukar vara att ta sig i och ur båten. Timm och Mats Sievers hade dock inga problem att kliva ur när de kom tillbaka från sin åktur, samtidigt som regnet började komma.

ANNONS

– Det finaste är att ge sig ut norrut på kvällen. Fågellivet på vägen ut ur Kungsbacka är fantastiskt, säger Tryggve Ericsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS