De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Årets tema heter Mormors trädgård. Folk åker långväga för att se på rondellerna i Kungsbacka. Men det är bara i centralorten de pyntas.
– Jag hade hoppats på att vi i Onsala också hade fått så här fina rondeller, säger Linda Blom.

ANNONS

Hon arbetar på parkavdelningen på kommunens teknikförvaltning. Tidigare körde hon truck på Volvo, men en nackskada gjorde att hon skolade om sig.

– Jag har jobbat med detta i tio år. Jag är blomnörd och har alltid gillat det, så jag gick en utbildning i blommor och växter och blev parkarbetare, säger Linda Blom.

LÄS MER:Biodlare vädjar: Tipsa oss om flyende bisvärmar

Vattnet hämtas från Kungsbackaån

När Kungsbacka-Posten besöker en av stadens cirkulationsplatser håller hon på att vattna de nyplanterade växterna. Vattnet kommer från vattenmagasinet vid Tölö tvärled och hämtas från Kungsbackaån.

Kungsbacka har blivit känt för sina fina rondeller med ständigt vackra blommor och växtarrangemang.

LÄS MER:Jättemarken mitt i stan sås med ängsblommor – Aranäs bygger 100 000 nya ”bistäder”

– Vi är lite bortskämda som jobbar med detta och får allt beröm. Det är väldigt sällan vi får några negativa kommentarer. Folk kör förbi och gör tummen upp, säger snälla saker och tutar och är allmänt glada. När vi grävde upp lökarna förra veckan, är det många som undrar vad vi gör med dem, säger Linda Blom.

ANNONS

Och vad gör ni med dem?

– Lökarna återplanteras i staden, vi slänger inget. De torkas över sommaren och sedan gräver vi ner lökarna till hösten igen.

Tomma rondeller på andra orter

Linda Blom bor i Onsala. Där är det staten som sköter vägarna och likt många andra av orterna utanför stadskärnan i Kungsbacka, så är de cirkulationsplatserna kala och trista.

LÄS MER:Många mördarsniglar i sommar

– Så här fina rondeller har vi inte i Onsala. Det vore roligt om även Trafikverket hade satsat på lite växtlighet, men det är väl en pengafråga. Folk åker faktiskt långväga för att se rondellerna i Kungsbacka, säger Linda Blom.

Arbetet med rondellerna leds av Leon Martini, som är enhetschef för drift och park på Kungsbacka kommun. Han berättar att det är ganska mycket jobb som ligger bakom utsmyckningen.

Spånar fram olika teman

– Det blir några timmar. Vi ska rita och beställa och framförallt komma på ett tema. Vi sitter året innan och spånar fram ett tema för kommande sommar. Just nu diskuterar vi vad vi ska köra på 2022, säger Leon Martini.

LÄS MER:Chilitrend på årets växtmarknad – många män köper

Landskapsarkitekter, teknik och planering och landskapsingenjörer slår sina kloka huvuden ihop för att få så fina planteringar som möjligt.

– Vi dividerar fram och tillbaka sedan röstar vi. Jag vill inte säga vad det blir nästa år, men den här sommaren är det Mormors trädgård, säger Leon Martini.

ANNONS

Vad innebär det?

– Det är en hyllning till ens mamma, mormor eller farmor som har det där lantstället där man kan fly undan eller åka hem till. Där kan man få den hemgjorda saften eller gå i trädgårdslandet och äta rabarber eller morötter och se på röda pelargoner. Träsko och barfota, luften och maten och syrener.

LÄS MER:Kommunens rabatter länsas av blomtjuvar

På sommaren finns ett tema. Det gör det inte på hösten, våren eller på tulpanerna.

Delar gärna ut tips

– På sommaren ska det finnas en röd tråd som löper genom staden.

Berättar ni för förbipasserande vad ni planterar?

– Ja, är det så att folk vill veta så berättar vi. De kan även få tips om det är så att man frågar. Det är bara att höra av sig, så förmedlar vi det, säger Leon Martini.

Leon Martini, chef för drift och park på Kungsbacka kommun.
Leon Martini, chef för drift och park på Kungsbacka kommun. Bild: Tobias Sandblom

Hur mycket pengar lägger ni på detta?

– Vi lägger cirka två miljoner kronor på växtmaterial. Men då inkluderar det även träd och buskar, lökar och all jord som köps in.

Trafikverket säger att man inte får ha trafikfarliga moment i rondellen. Hur resonerar ni?

– I Trafikverkets senaste gestaltningsplan, så är de ganska öppna för växtlighet. De välkomnar träd och buskar, så länge man inte tummar på sikten på sidorna. Det finns inget krav på sikt rakt igenom, säger Leon Martini.

ANNONS

Vad tror du att det ger med så här fina rondeller?

– Det är ett välkomnande. Vi får besökare från Göteborg och Varberg som gärna åker hit för att titta på blomsterprakten. Kungsbacka sticker ut genom att ha väldigt fina rondeller. Det här är ett sätt att vara en attraktiv kommun, säger Leon Martini.

LÄS MER:Varningen: Se upp för dessa invasiva arter i din trädgård

Lii Hylander, presschef på Trafikverket, berättar att de följer VGU, vägar och gators utformning.

– Det handlar om trafiksäkerhet. Inget får störa eller skymma sikten i en cirkulationsplats. Planteringar i krukor är exempelvis krockobjekt, säger hon.

LÄS MER:Vanligaste arten på ekodukten: Homo sapiens

Linda Blom:

– Vid Lindens torg planterar vi en hel del ätliga växter. Dill, majs och jordgubbar bland annat. Där får man gå och plocka om man vill. Vi har satt dem lite högre upp, så att de inte står så nära trafiken.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS