Dennis fiskade upp granaten i ån: ”Den har inte exploderat”

Dennis Demmer har fiskat upp många cyklar ur Kungsbackaån, men senast fick han plötsligt ett oväntat napp.
– Det är en granat från något av världskrigen, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Under fredagseftermiddagen spärrades bron på Vallgatan plötsligt av av polis. Bombgruppen undersökte en granat som en familj hittat i ån. Nu berättar magnetfiskaren Dennis Demmer om det oväntade fyndet.

– Man ser på räfflorna längst ner att den blivit avskjuten, men den har inte smällt.

Han hade med sig sin sambo, bonusbarn och några vänner för att magnetfiska i Kungsbackaån. Det var inte första gången. Hobbyn har de bara haft i några månader, men Dennis och hans familj har redan fått upp många cyklar, en EU-moped, en och annan kundvagn och en väldig massa blodiglar.

– I havet är det svårare att få upp något, men här får man nästan alltid napp, mynt eller verktyg är vanligast.

ANNONS

Svensktillverkad granat

Men fyndet han gjorde sist var av det mer oväntade slaget. Först såg det ut som en stor termos, men fångsten var tung och snart såg de att det var något annat. En patron, var första gissningen. Dennis Demmers sällskap ringde polisen och beskrev föremålet och första patrullen dök snart upp på fyndplatsen.

– De frågade om jag tappat den, eller om den slagit i något, men jag hade varit försiktig. Annars hade den kanske kunnat smälla. De frågade också om jag gör anspråk på granaten och sedan var vi tvungna att lämna. De spärrade av området, berättar Dennis.

Sällskapet hann ta bilder och filma fyndet, och sedan dess har Dennis gjort vissa efterforskningar på Internet. På en magnetfiskeklubb på Facebook kom han i kontakt med en man som är kunnig på området.

– Han säger att detta troligen är en svensktillverkad granat, en 7,5 centimeters granatkartesch från en M/40-kanon. Den kan ha legat i vattnet i hundra år, kanske drivit med strömmen. Men det är ju omöjligt att veta säkert hur den hamnat här.

Oexplonerad och farlig

Granaten har skjutits, men inte exploderat. Bombgruppen tog den med sig, och kanske kommer de spränga den. Annars hoppas Dennis Demmer på att få tillbaka den som minne.

ANNONS

Han står på bron och visar bruna rostrester från granaten på marken där den låg när den för första gången på många år såg dagens ljus. Även nu är bonussönerna William och Maximilian med och visar hur det går till när man magnetfiskar. William är blind, och han uppskattar att känna på fångsten och föreställa sig vad det är för något som kommit upp. De är alla överens om att överraskningen varje gång man fångar något är det roligaste med den nya hobbyn. Magnetfiske är en ny hobbyverksamhet som just nu växer stort över världen. I ett kraftigt rep fästs starka magneter som drar till sig andra magnetiska prylar. Ofta kan magneten lyfta 400 kilo.

LÄS MER:Premiären för öringsfisket igång – men här hade man ingen lycka

Ett ofarligt sparkcykelfynd

– Jag följer en magnetfiskare på YouTube. Han åker över hela världen och livnär sig på det. Det är väl inte mitt mål, men det är väldigt roligt, hela familjen gillar det, säger Dennis Demmer.

Han och killarna gör en rad resultatlösa kast för att visa charmen med fisket.

– Vi kanske har tömt ån, vi stod här länge sist.

Men plötsligt nappar det. Upp drar han en liten sparkcykel, rostig och täckt av blodiglar, men i skapligt skick. Hjulen rullar fint och styret fungerar.

ANNONS

– Vi tar med den hem och fixar till den. Det mesta vi fångar tar vi med och slänger, men gamla cyklar utan märkning tar vi hem och gör i ordning. Det är också en liten miljöinsats man gör när man plockar upp skräp ur vattnet, säger Dennis Demmer.

LÄS MER:Intresset för parkour har vuxit kraftigt i Kungsbacka under pandemin

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS