Victoria Forsberg slår hål på myten om grillmannen.
Victoria Forsberg slår hål på myten om grillmannen. Bild: Patrik Forsberg

Myten Grillmannen

Vilken sommar vi har, va? Länge sedan jag badat, solat och grillat så mycket som denna sommar. Och apropå grilla – visste ni förresten att det går att både grilla och duka, göra sallad och röra sås samtidigt?

ANNONS
|

LÄS MER:Grillen i Gottskär satsar på smashburgare: ”Kul när det händer något”

Ni tror mig inte, eller hur? För visst har ni, liksom jag, sett man efter man efter man stå sysslolösa vid bolmande grillar och dricka öl och peta på köttbitar? Jag har bott i både rad- och kedjehus så jag vet mycket väl när grillbegäret väcks i var mans hus den där första ljumma vårkvällen, och hur männen sedan står där vid sina grillar till långt in på hösten. Man efter man, kväll efter kväll, år efter år. Utan att generalisera: jag har aldrig sett en kvinna sitta ostört vid en grill med en öl en hel kväll. Jag har naturligtvis sett kvinnor grilla, men då har de alltid ränt fram och tillbaka mellan grill, middagsbord och kök, tätt följda av hungriga barn. Ingen gång har jag sett en man göra detsamma. Med det inte sagt att det aldrig hänt, men detta är mina högst empiriska studier och där förekommer ingen multitasking i grillmannens beteende. Däremot har ett stort antal blanksvettiga kvinnor setts rusa runt i bakgrunden med diverse salladsskålar och hungriga barn i hasorna.

ANNONS

LÄS MER:Här kan du hämta upp mat med båten: ”En rolig grej”

Det jag kommer säga nu kan ses som oerhört provocerade (vi snackar ”jag gillar inte Thailand”-kaliber), men jag är faktiskt inget jättestort fan av att grilla. Missförstår mig inte nu, grillat är jättegott men det är sällan värt besväret. Alltså: allt jobb som jag gör för att komplettera huvudproteinet med lämpliga tillbehör, samt förhindra eventuella barn från brännskador/svält, förtar en del av helhetsupplevelsen. Jag vet inte hur många grillmiddagar jag slevat i mig, helt utsvulten (glöden är aldrig någonsin tillräckligt varm när hungern slår till som värst) och stressad (efter en hel eftermiddag av hackande, rörande, springande, dukande och barnacurlande) utan att ens hinna känna smaken av maten. Därför ligger det också nära till hands att höra ”kan du ska rodda barn, förberedelser och dukning medan jag tar en öl och tittar på en köttbit i en timma?” när maken föreslår att vi ”kanske ska grilla ikväll?” Lockande, eller hur?

LÄS MER:Den första jämställda golftävlingen hålls i Kungsbacka: ”Vi är jättestolta”

Nej, det var därför jag till slut såg till att en gång för alla slå hål på myten om grillmannen som fenomen. En kväll blev det av olika orsaker jag som ensam skulle sköta grillen och allt därtill: grillspett till sex personer (alla med olika grilltid), tillagning av sås och sallad, dukning och utfodring av hungrig fyraåring skulle lösas under loppet av en timma. Rocket science? Knappast. Det visar sig vara fullt möjligt att kombinera grillningen med andra sysslor. Med det har jag också omöjliggjort all framtida snedfördelning av arbetsbörda vid grillning – åtminstone i min familj. Om jag kan röra sås men ena handen och vända spett med den andra, så kan ju även grillmannen detsamma. Och tänk så trevligt när alla vid middagsbordet sedan kan hinna känna – och njuta av – smaken av grillat!

ANNONS

Tumme upp: Portabelt AC-aggregat. Räddningen av typ varje sommarnatt.

Tumme ner: Det är fortfarande pandemi, trots att många verkat tröttna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS