Den första jämställda golftävlingen hålls i Kungsbacka: ”Vi är jättestolta”

Vallda Golf & Country Club i Kungsbacka står som värd för den historiska golftävlingen där kvinnor och män tävlar mot varandra för allra första gången. De två golflegendarerna Annika Sörenstam och Henrik Stenson är med och tävlar om en prissumma på över tio miljoner kronor.

ANNONS

I höstas stod det klart att det var Vallda Golf & Country Club som skulle stå som värd för golftävlingen Scandinavian Mixed den 10-13 juni. Och klubben är mer än nöjda över att få vara en del av något historiskt.

– Vi är jättestolta såklart, just det här konceptet med att alla är med och spelar för samma prispeng, det är jättehäftigt. Det är lika villkor och det är något alldeles unikt, säger Patrik Fredriksson, klubbchef för Vallda Golf & Country Club.

LÄS MER:Därför fick Vallda banbrytande tävlingen

Det är Europatouren som står som arrangörer för själva tävlingen, medan golfklubben har förberett banorna, anläggningen och allt som sker runt omkring.

I pandemins fotspår har de enbart kunnat ta in ett begränsat antal människor och har fått avstå från en fysisk publik helt och hållet. Det är något som många golffantaster tycker är tråkigt.

– Som klubbchef tycker jag att det är jättesorgligt, just att inte alla våra medlemmar får chansen att se det här på nära håll, säger Patrik Fredriksson.

Klubbchefen Patrik Fredriksson är stolt över att kunna stå värd för den stora golftävlingen.
Klubbchefen Patrik Fredriksson är stolt över att kunna stå värd för den stora golftävlingen. Bild: Ellinor Svensson

Några medlemmar är på plats

Men trots restriktioner och ett begränsat antal människor får några av Valldas medlemmar vara på plats och arbeta som funktionärer. I vanliga fall brukar det vara omkring 550 stycken från flera olika klubbar runt om i Göteborg men i år har de tagit in drygt 200 stycken från fem av Kungsbackas närliggande klubbar.

– Det är många som är funktionärer här men vi har bara kunnat ta in ett begränsat antal medlemmar på plats. Men de som är här får verkligen en exklusiv upplevelse, säger Patrik Fredriksson.

LÄS MER:Golfen en växande pandemisport

Funktionärernas uppgifter är att underlätta för alla spelare som är med och deltar. Anna Svantesson är samordnare för alla som arbetar ideellt under tävlingen.

– Det är en otroligt viktig del som oftast hamnar i skymundan. Det är en stor organisation runt det här som gör det möjligt, det räcker inte bara med spelarna. Finns det ingen bana, funktionärer eller sponsorer så blir det inget, säger hon.

”Sätter kommunen på kartan”

Under torsdagseftermiddagen satt de två medlemmarna Dag Gustafsson och Ingvar Haglund från Vallda golfklubb på första parkett och följde tävlingen på nära håll.

– Det är jättekul att det här är på lika villkor och jag tror att det här är framtiden. Det här vill folk se i världen, det är jättekul att se på, säger Dag Gustafsson.

Ingvar Haglund instämmer och säger:

– Det här är en jättebra grej för Kungsbacka också, det sätter verkligen kommunen på kartan. Jag tror att många som är golfintresserade kommer vilja komma hit och spela denna banan, säger han.

Båda två beskrev känslan av att följa tävlingen på plats som en riktig stämningshöjare där det är spännande in i sista sekund.

– Det kokar nästan och den här stämningen byggs upp allt mer och mer, tills finalbollen kommer in. Får vi se Stenson där kommer nog folk att jubla högt, säger Dag Gustafsson.

Dag Gustafsson och Ingvar Haglund är två av volontärerna under tävlingen som pågår torsdag till söndag.
Dag Gustafsson och Ingvar Haglund är två av volontärerna under tävlingen som pågår torsdag till söndag. Bild: Ellinor Svensson

Golflegenderna Annika Sörenstam och Henrik Stenson står som tävlingsvärdar - och totalt är det 78 kvinnor och 78 män som tävlar mot varandra under jämställda förhållanden.

– Det är de två största golfstjärnorna i Sverige som är på plats och spelar. Annika Sörenstam gör comeback i Sverige efter 13 år, det är ju en legendar, säger klubbchefen Patrik Fredriksson.

– Det var en härlig stämning. Kul att vi äntligen satt i gång att spela, vi har väl pratat om den här tävlingen i nästan tre år, sa Annika Sörenstam till GP under torsdagen.

I potten finns en prissumma på över tio miljoner kronor - och på söndag står det klart vem det är som kammar hem allt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS