Sverige har unika möjligheter om vi bara vill ta hand om dem, skriver Tomas Thorvaldsson, Kristdemokraterna.
Sverige har unika möjligheter om vi bara vill ta hand om dem, skriver Tomas Thorvaldsson, Kristdemokraterna. Bild: Privat

Se möjligheterna – allt är inte nattsvart

Sverige har unika möjligheter om vi bara vill ta hand om dem, skriver Tomas Thorvaldsson, Kristdemokraterna.

ANNONS
|

Det är ingen hejd på domedagsprofetiorna i media. Inflation, räntor, drivmedel, livsmedel, el; allt går upp. Dessutom tillkommer krigshets och pandemihot. För att inte tala om en ny regering som enligt oppositionen verkar ha som mål att göra det så hemskt som möjligt för landet!

Men Sverige har unika möjligheter om vi bara vill ta hand om dem. Det finns pågående industrisatsningar som vi inte sett på decennier; batterifabriker, framställning av fossilfritt stål, elfordon, bygge av klimatvänlig energiproduktion med mera. Många företag tar i pandemins och krigets spår hem utlandsproduktion för att fortsätta i Sverige. Detta skapar mängder av arbetstillfällen över hela vårt land. Vi kan sänka vår arbetslöshet och få fler i arbete, skapa större skatteunderlag. Allt detta är en förutsättning för att vi ska kunna satsa på vår gemensamma skattefinansierade välfärd som skolor, omsorg, sjukvård, trygghet och så vidare.

ANNONS

Vi har en unik industri som kan tillgodose våra flesta basbehov. En energisektor som kan och får förutsättningar för klimatvänlig energiproduktion inom vatten, vindkraft, sol, kärnkraft med mera. Vi har en skogssektor där vi kan använda vår skog som viktig råvara utan att elda upp den som förment biobränsle och där vi kan värna våra naturvärden och biologiska mångfald. En fordonssektor som elektrifieras i snabb takt. Möjlighet till en gruvindustri där vi själva har råvaror utan att förlita oss på tveksamma regeringar och arbetskraft och där vi själva sätter upp reglerna för driften.

Till allt detta behöver vi utbildad arbetskraft inom en mängd sektorer. Det är vårt ansvar som medborgare att göra oss anställningsbara för att bygga upp landet och bidra till vår gemensamma framtid och våra gemensamma välfärdssystem. Vi kan göra vår skola och sjukvård till spjutspetsområden igen genom det välstånd vi skapar.

Detta är vårt gemensamma ansvar. Vi kan bygga vår välfärd. Vi har det i egna händer. Vi kan göra det tillsammans. Nu!

Tomas Thorvaldsson (KD), pensionerad professor i fysik

LÄS MER:Vad gör vi när elen inte räcker till?

LÄS MER:Nu ska Sverige utvecklas åt rätt håll

LÄS MER:Klart: Antalet kommunalråd i Kungsbacka minskas

ANNONS