Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Mensskydd på toaletter i mellan- och högstadiet

Det ska vara lika naturligt med mensskydd som med toalettpapper och tvål på toaletterna, skriver Allianspartierna i nämnden för förskola och grundskola.

ANNONS
|

Det ska vara lika naturligt med mensskydd som med toalettpapper och tvål på toaletterna, skriver Allianspartierna i nämnden för förskola och grundskola.

I alliansens måldokument för 2022 skrev vi: I förebyggande syfte ska kunskapen om mens och tillgången till mensskydd vara god på våra skolor.

Förvaltningschefen har nu tagit fram ett förslag att behållare för mensskydd installeras på elevtoaletter i skolor med mellan- och högstadieelever.

Det kommer nu att sättas ut behållare så att tillgången till mensskydd förenklas. Alla tjejer ska ha samma förutsättningar att kunna medverka i skolan, oavsett bakgrund eller socioekonomiska förhållanden. Det ska vara lika naturligt med mensskydd som med toalettpapper och tvål på toaletterna. Att behöva oroa sig för när mensen kommer, eller om man kom ihåg att ta med sig mensskydd, ska inte vara ett orosmoment.

ANNONS

Vi vill att behållare för mensskydd ska installeras på elevtoaletter, så att elever på mellan- och högstadiet ska kunna ha fullt fokus på lärandet. Behållarna med mensskydd är utrustade med lås och mekanisk tidsfördröjning för att undvika missbruk. Förslaget är att detta kommer att prövas under läsåren 2022/-23 till 2024/-25 och finansieras av nämndens resultatfond.

Vi kommer att rösta för detta förslag vid nämndens sammanträde 16 juni.

Allianspartierna i nämnden för förskola och grundskola

Genom

Helena Nyborg, 1:e vice ordförande (KD)

Berit Bergström, Ledamot (M)

Jan Eric Knutas, Ledamot (L)

Karin Green, Ledamot (C)

LÄS MER:Gör mensskydd gratis för alla kvinnor

LÄS MER:Frillesås FF delar ut gratis mensskydd till spelarna

LÄS MER:Gratis mensskydd i skolorna kan bli verklighet till hösten

ANNONS