Gör mensskydd gratis för alla kvinnor

Mens ett ofrivilligt naturligt fenomen som drabbar alla kvinnor som genomgår puberteten. Vi skall alltså betala för något vi inte vill ha, skriver Stina Lenz Augustson.

ANNONS
|

Livmoderbärare spenderar ungefär 80 kronor per månad på mensskydd. Det kanske inte verkar som mycket men om man räknar ihop hur mycket det skulle bli under en livstid så är det cirka 38 400 kronor. Det är mer än vad genomsnittslönen i Sverige 2020. Pengarna som går till att köpa mensskydd är bättre att lägga på andra nödvändigheter så som kläder, mat och räkningar.

Mensskydd är inte lyxprodukter bara de som har råd med skall kunna använda, det är helt nödvändigt för alla menstruerande i landet. I Sverige har vi moms på 25 procent och till exempel Frankrike har moms på 6 procent. Flera länder som Colombia och Australien har redan tagit bort momsen på mensskydd.

ANNONS

Sjukvården i Sverige är gratis eftersom det ses som en nödvändighet. Det är självklart inte något man väljer, så varför ska då mensprodukter vara det? Det är inte bara mensskydden som vi betalar för utan också huvudvärkstabletter, värmekuddar och trosor för att bara nämna några få. Mens är inte bara blödning utan också acne, kramper, PMS, smärtor i magen med mera.

Å andra sidan finns det frågor kring om Sverige faktiskt har råd med gratis mensskydd, och vart de pengar som behövs skulle komma ifrån, kanske en skattehöjning. Det finns en del män som anser att de inte skall behöva betala mer skatt för att kvinnor skall få gratis mensskydd, de anser att det inte har med dem att göra. Svaret på frågorna är, ja, det skulle skett en skattehöjning i landet som alla skattebetalare skall behöva betala och det rör sig om 55 kronor mer om året per person.

Kvinnor tjänar mindre än män i samhället. Låt inte den sämre betalda hälften av vår population betala för något som anses vara en lyxprodukt, men som i själva verket är en nödvändighet. För att få ett mer jämlikt samhälle så kan gratis mensskydd vara ett steg i rätt riktning!

Stina Lenz Augustson

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS