Frillesås FF delar ut gratis mensskydd till spelarna

Det var när Josefine Åkerberg och Olivia Börjesson såg några allsvenska klubbar erbjuda gratis mensskydd till sina spelare som de fick idén att även införa det i sin förening, Frillesås FF. Och de fick bara positivt gensvar.
– Det är ju en självklarhet egentligen, det är som att tejp finns med, säger Olivia Börjesson.

ANNONS
LocationFrillesås||

Josefine Åkerberg och Olivia Börjesson har spelat i Frillesås FF sedan barnsben och spelar i dag i damlaget. Klubben är både en innebandy och fotbollsförening och tjejerna ligger bakom initiativet att erbjuda gratis mensskydd till sina medlemmar, något som Norra Halland tidigare har berättat.

– Vi såg på Facebook att flera större lag hade infört det och tänkte varför har vi inte något liknande. Nu har vi gjort det men i lite mindre skala, säger Josefine Åkerberg.

– Sen togs det upp i styrelsen och de var bara positiva. Allting gick rätt så fort, det var mer att frågan inte hade ställts tidigare, säger Olivia Börjesson.

ANNONS

LÄS MER:Hen slår ut både veganer och menskonst

Varje lag får en necessär

Varje lag får en necessär med trosskydd, bindor och tamponger i olika sorter och storlekar. Sen finns det ett förråd där tränarna kan gå och fylla på. Josefine Åkerberg och Olivia Börjesson har inte hunnit dela ut en necessär till varje lag men det har hittills bara varit positiv respons.

– De som har hunnit få tycker det är jättebra. Vi är en ganska liten förening och jag tror bara inte någon har tänkt på det innan. Hade frågan ställts tidigare så tror jag att man hade infört det redan då, säger Josefine Åkerberg.

De vet inte om någon mer förening i Kungsbacka har infört gratis mensskydd men de vet att diskussionerna framförs på flera skolor i landet.

– Det är ju en självklarhet egentligen, det är som att tejp finns med. Mens är ingenting konstigt och med det här så kanske det blir lite mer öppet och att det ska bli lika självklart att ha med sig till alla träningar och matcher, säger Olivia Börjesson.

LÄS MER:Gör mensskydd gratis för alla kvinnor

Fler föreningar borde erbjuda gratis mensskydd

Klubben är hälsocertifierad och arbetar bland annat med idrott på lika villkor. Det tror både Olivia och Josefine bidrog till att de blev lyssnade på.

– Vi märker hur saker och ting har utvecklats till det positiva i vår förening över åren.

ANNONS

Lagen kommer sedan få utvärdera och vara med och tycka till om necessärerna, om det är något som saknas. De tycker att alla föreningar som inte redan erbjuder gratis mensskydd borde göra det.

– Det är väldigt enkelt, inget betungande arbete över huvud taget.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS