Gratis mensskydd i skolorna kan bli verklighet till hösten

Alla mellan- och högstadieelever kan få gratis mensskydd på skoltoaletterna till höstterminen. Centerpartisten Karin Green har lyft frågan i förskole- och grundskolenämnden. Hon vill normalisera att kvinnor har mens och vill att det inte ska vara något problem om mensen kommer under skoldagen.
– Då ska det finnas mensskydd på toaletten, det ska vara lika självklart som det finns toapapper, säger hon.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Frågan om gratis mensskydd på arbetsplatser, skolor och inom idrotten har diskuterats och börjat bli verklighet på flera håll i Sverige. Nu lyfts frågan även i Kungsbacka.

Under onsdagen diskuterades gratis mensskydd till elever i kommunens skolor på förskole- och grundskolenämndens arbetsutskott. Enligt Karin Green (C) som lagt fram förslaget var det en positiv inställning till att införa gratis mensskydd på skolorna.

– Mitt förslag var att det skulle vara gratis för både elever och personal men det som ligger nu är för eleverna. Och det är ändå det som är det viktigaste tycker jag, säger hon.

”Ska inte vara ett problem”

Går förslaget igenom i nämnden innebär det att en mensskyddsautomat per 100 flickor kommer monteras upp i mellan- och högstadieskolorna i Kungsbacka.

ANNONS

– Huvudorsaken är inte att det ska vara gratis utan det är att normalisera att kvinnor har mens. Vi har det i bakhuvudet hela tiden och om mensen råkar komma under skoldagen ska inte det vara ett problem. Då ska det finnas mensskydd på toaletten, det ska vara lika självklart som det finns toapapper.

Kostnaden: Cirka 940 000 på tre år

I förslaget ska detta införas under en treårig prövoperiod och väntas kosta ungefär 314 000 kronor per år.

– Det blir inte någon stor kostnad egentligen, det finns redan mensskydd hos skolsköterskan idag, men det är ingen sjukdom att få mens. Det handlar om att göra det enkelt, flytta det till mensomaterna om vi kan kalla dem så, och göra det tillgängligt, säger Karin Green och fortsätter:

– Det handlar om en utbildningstanke också. När automaterna sitter uppe så kommer både flickor och pojkar att få ett enkelt svar, det här behöver en som har mens, försöka öka kännedomen om hela menscykeln.

”Några som varit smått chockade”

Enligt Karin Green är det inget parti som är emot förslaget men det har höjts ett och annat ögonbryn i salen under diskussionerna.

– Jag har fått delvis stöd men också några som varit smått chockade. Den här diskussionen hade vi inte haft för 20 år sedan, men det har hänt saker i samhället och jämställdhetsfrågorna har gått framåt.

ANNONS

Beslut ska tas under förskole- och grundskolenämndens sammanträde den 16 juni.

– Jag är jättenöjd om det här går igenom. Det känns som vi är i ett nytt skede i jämställdhetsfrågorna och om vi kommer framåt i det här är det ett väldigt bra steg tycker jag, säger Karin Green.

LÄS MER:Beslut: Det här ska nya skolan i Åsa heta

LÄS MER:Polisen på plats vid Kapareskolan igen

LÄS MER:Tölö Ängar fortsätter växa – 150 nya bostäder i tredje etappen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS