Löftadalens IF hedrar mångåriga fotbollseldsjälen Axel ”Acke” Bohlin

En entusiast som in i det sista älskade fotboll. Axel ”Acke” Bohlin var en av dem som tog fotbollen till Löftadalens IF på 70-talet. Han blev 98 år och på ålderdomshemmet fanns tre fotbollar med honom som hela bygden signerat.
– Det är svårt att beskriva en person. Men han var en eldsjäl rakt igenom, säger vännen Arne Ahlqvist.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Långt in på sina äldre dagar kunde man se Axel ”Acke” Bohlin sköta planerna vid Hoforsgården, Löftavallen i Idala. Han var en pigg man trots till åren gångna med hjärtat för fotbollen. Förra veckan var det begravning för Axel Bohlin som blev 98 år gammal.

– Han la grunden till fotbollen på Löftadalens IF. Han skötte och tog hand om planerna som om det vore en rosenträdgård, säger Kent Vikingsson, ordförande i Löftadalens IF.

Axel Bohlin föddes i Bykärr, 1923, i en skara av nio barn. Ända till pensionen arbetade han som skogsarbetare på Gåsevadholms fideikommiss. Men den stora passionen var fotboll. Något som fortsatt i generationer ner till Ackes barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Fem barn och tretton barnbarn.

ANNONS

– Han missade aldrig en match. Från knattematcher upp till A-laget. Alla barnen spelade och sen följde han alla barnbarn när de började spela, säger sonen Lars-Rune Bohlin.

LÄS MER:Axel ”Acke” Bohlin in memoriam 1923-2021

Axel Bohlin var tränare och ledare för damlaget under 70-talet. Det var han som var drivande i att starta upp ett damlag i Löftadalens IF.
Axel Bohlin var tränare och ledare för damlaget under 70-talet. Det var han som var drivande i att starta upp ett damlag i Löftadalens IF. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Fridolina Rolfö uppges vara klar för Barcelona

Fotbollshjärtat slog hårt för damfotbollen

När döttrarna Marie-Louise, Ann-Christin och Eva-Lena växte upp och ville spela fotboll växte idén om att dra igång ett damlag på Löftadalens IF. Men det fanns ingen fotbollsplan då, och pappa Axel Bohlin började driva frågan om en egen idrottsplats. 1972 bildades LIF:s damsektion och 1973 stod Löftavallen klar.

– Pappas stora intresse var fotboll men framför allt var han väldigt drivande för att få igång ett damlag på Löftadalens IF. Det var hans stora sorg när damlaget la ner för några år sedan, säger dottern Marie-Louise Caruso.

Det gick bra för damlaget som Axel Bohlin var tränare för. På två år förlorade man inte en enda match och klättrade i serierna. 1975 spelade de i Västsvenskan.

– Vi fick möta de stora lagen, Öxabäck, Jitex, Gais och i Falköping mötte vi Pia Sundhage. Den perioden var väldigt rolig, vi åkte över hela Västra Götaland och södra Sverige för att spela matcher, säger dottern.

LÄS MER:Treårige Malte gör succé på Tik Tok med sina fotbollstricks

”En eldsjäl för klubben”

Lars-Rune Bohlin och Arne Ahlqvist sitter vid Löftavallen och blickar ut över fotbollsplanerna. Här finns många minnen med Axel Bohlin.

ANNONS

– Det är jättesvårt att sätta ord på hur Acke var. Han var en central gestalt, en eldsjäl för klubben. Det som kännetecknar Acke för mig det var att det kom aldrig ett ont ord från honom. Det var något speciellt, han gjorde så att vi blev närmre en familj med sitt enorma engagemang, säger Arne Alhqvist.

Under andra halvan av 10-talet blev Acke blev utsedd till hedersmedlem på Löftadalens IF, nummer två i ordningen. I matchprogrammet från 2017 beskrivs han som en levande legend.

– Det var fotboll som var det stora samtalsämnet. Han brukade säga att det fanns två bra lag i Sverige, ÖIS A och ÖIS B. Så när jag började jobba som supporterpolis i IFK Göteborg blev det många diskussioner, säger sonen Lars-Rune och skrattar.

LÄS MER:Onsala IBK körde över rivalen och är DM-mästare – nu väntar Svenska cupen

Axel ”Acke” Bohlin:

Citat från Axel ”Acke” Bohlin när han blev utsedd som hedersmedlem i Löftadalens IF 2016, på frågan vad som varit roligast:

”Jag är nöjd med hela mitt liv, allt som har varit roligt men kommer ihåg några episoder när jag gjorde mål på ÖIS och invigningen av Löftavallen när Gällinge Oldboys mötte Åsa och jag satte en strut som 50-åring! Sedan var det kul när Jitex kom till ”vallen” -75 med över 450 personer i publiken! Även ett minne att få leda ett lag som spelat på gamla Ullevi-80 mot GAIS och inte att förringa seriefinalerna mot Trönninge IF Halmstad. Men framför allt gemenskapen som funnits hela tiden kring fotbollen på Löftavallen.”

Axel Bohlin blev 98 år gammal. Här är en bild från äldreboendet som han bodde på sista tiden.
Axel Bohlin blev 98 år gammal. Här är en bild från äldreboendet som han bodde på sista tiden. Bild: Ellinor Svensson

Hade tre fotbollar med sig in på äldreboendet

”Acke” spelade själv fotboll in på äldre dagar. Men karriären startade i Gällinge BK på 40-talet, tills de la ner 1953. Sin sista match gjorde han i LIF:s B-lag när han var 50 år.

– Under hans karriär gjorde han förskräckligt många mål, säger Lars-Rune Bohlin.

– Han hade ett kort tillslag. Han fick iväg bollen och den gick hårt 30-40 meter i samma ganska låga höjd, säger Arne Ahlqvist.

Axel Bohlin la ner mycket kärlek och otaliga timmar på att ta hand om planerna under sin livstid. När han fyllde 90 år fick han tre fotbollar, överfulla med signaturer från människor i bygden och föreningen. De hade han med sig hela vägen in på ålderdomshemmet.

ANNONS

– Ända in i det sista så pratade han om damlaget och hur kul det var. Han var motorn som outtröttligt engagerade andra och drev i gång fotbollen här på landsbygden, säger Lars-Rune Bohlin.

LÄS MER:Axel ”Acke” Bohlin in memoriam 1923-2021

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS