Brottarstjärnskottet tog hem guldet i Kroatien

Alexander Johansson, 18-åringen från Kungsbacka, gjorde sin debut i juniorlandslaget i en stor internationell brottartävling förra helgen. Och tog överlägset hem guldet.
– Jag blev riktigt glad. Det kändes riktigt gött eftersom det var den första tävlingen också i landslaget, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka|
|

Med tre vunna SM-guld, vinnare av Nordiska Mästerskapen och ett EM-brons i bagaget är Alexander Johansson, trots sin unga ålder, inte ny på mattan. Redan vid fyra års ålder började han att brottas på Kungsbacka brottarklubb. Och innan det med storebrorsan.

– Vi brottades en hel del när vi var små i sängen, säger Alexander och skrattar. Men det var brorsan som fick mig att börja med brottning för han började med det och sen har även farfar brottats så det ligger lite i blodet.

Alexander Johansson.
Alexander trivs som fisken i vattnet på mattan. Även stå på händer och göra volter gör han för öva upp smidighet. Bild: Ellinor Svensson

I storturneringen i Kroatien förra veckan så mötte Alexander Johansson en motståndare från Tyskland, en från Kroatien och finalen blev mot Uzbekistan. Han vann med 8–0, matchen avslutades innan tiden var ute.

ANNONS

– Det var ett tufft motstånd, det var första tävlingen på länge så alla var väldigt taggade på att brottas. När jag gick upp i finalen tänkte jag bara: jag får fan ge allt. Jag var supertaggad på att brottas och jag vann i teknisk överlägsenhet.

LÄS MER:Oscar Vilhelmsson siktar mot toppen – yngsta spelare i IFK Göteborg A-lag

Hans styrkor som brottare är kraften och bra teknik men det främsta är hans starka psyke. Han är inte den som kastar in handduken.

– Jag tror på mig själv och skulle jag vilja öka med 100 procent så skulle jag ge allt. Även om jag skulle komma i underläge skulle jag fortsätta köra, jag ger aldrig upp.

Vikten måste vara exakt

Fem unga brottare är med i juniorlandslaget och tävlar då i olika viktklasser. Tre medaljer fick de med sig hem förra helgen, två guld och ett brons.

På mattan är det fullt fokus. Varje match är två perioder på tre gånger tre minuter med 30 sekunders paus. Man får olika poäng om man puttar ut motståndaren ur den röda ringen, kastar och motståndaren landar på mage, mest poäng får man om motståndaren kastas och landar på rygg.

– Fallteknik är någonting man övar på från tidig ålder för att försöka att inte hamna på rygg när motståndaren kastar en.

ANNONS

Att Alexander Johansson älskar sporten går inte att ta miste på, ögonen lyser när han pratar om olika tekniker och tävlingarna. Och på frågan vad som är det svåraste eller jobbigaste med brottningen så finns det bara en grej han tänker på.

LÄS MER:Förbundskapten tar över som tränare i Frillesås: ”På väg mot något stort”

– Det jobbigaste är bantningen. Det måste vara mitt i prick, inte ett hekto över. Där krävs det ett helt annat pannben, säger han.

När det är större tävlingar börjar han tidigare med att äta nyttigt för att sätta vikten. Det är viktigt att det görs ordentligt och inte blir hetsbantning.

Alexander Johansson visar brottargrepp.
Trots sin unga ålder har Alexander Johansson redan flera mästerskapsmedaljer. Bild: Ellinor Svensson

Högsta drömmen: OS-guld

Alexander Johansson har hållit sig bra ifrån skador. Vanliga skador inom sporten är knäskador, korsband och ett och annat finger som bryts. Men det är inte de skadorna brottare först och främst brottas med, utan det är blomkålsöron.

– Här har jag fått några rejäla smällar, säger han och visar sitt högra öra. Och mycket riktigt, där har en hel del brosk bildats.

Men det är smällar man får ta?

– Alla får det i brottningen, det händer en del skallningar eller armbågar. Men det är det värt, säger han och skrattar.

LÄS MER:Idrottshallar öppnar upp för fler träningsmöjligheter

Nästa tävlingar är i sommar, då är det EM och VM-mästerskap. Än är det osäkert om det blir av, Alexander Johansson håller tummarna, men det hänger på pandemin.

ANNONS

– Mitt nästa mål är ett VM-guld. Det hade varit riktigt mäktigt. Och på lång sikt är min dröm klart att vinna OS, det hade varit fett.

Brottningen har tagit honom till flera länder, bland annat USA, Belarus och nu sist Kroatien. Det är en av det bästa med sporten, berättar Alexander, att han har fått vänner för livet i hela Sverige men också internationellt. Och visst, brottning är en individuell sport men det är också en lagsport.

– På mattan är man bara själv. Men vi är ju ett lag och peppar varandra. Även med motståndarna, där är man vänner utanför mattan och fiender på.

LÄS MER:Årets tränare i hästvärlden: Kajsa Boström från Fjärås

Alexander Johansson tränar varje dag. Det tuffaste är bantningen inför en tävling.
Alexander Johansson tränar varje dag. Det tuffaste är bantningen inför en tävling. Bild: Ellinor Svensson

Alexander Johansson

Ålder: 18.

Bor: Kungsbacka.

Pluggar andra året på Elof Lindälv där han går ekonomi/juridikprogrammet.

Tränar: I juniorlandslaget i brottning. Tränar 1,5-2 timmar varje dag. Varierar då brottning, löpning och styrketräning.

Om han får tid över: Är med kompisar och åker till sin flickvän i Helsingborg.

ANNONS