Oscar Vilhelmsson siktar mot toppen – yngsta spelare i IFK Göteborg A-lag

17-åringen från Åsa, Oscar Vilhelmsson, är den yngsta spelaren i IFK Göteborgs A-lag. Och redan som ung, när han spelade i moderklubben Åsa IF, har han varit en talang som satsar allt för att nå toppen.

ANNONS
LocationÅsa i Kungsbacka, Kungsbacka, Göteborg||

Snabb och bra skott. Det är enligt Oscar Vilhelmsson hans styrkor. Och ja, hittills har det varit ett lyckat koncept. För bara några veckor sedan skrev han kontrakt med IFK Göteborg, som anfallare i allsvenska laget.

– Jag blev glad. Det här är min dröm, man har ju drömt om det här hela livet. Det har varit favoritklubben hela tiden, säger Oscar Vilhelmsson.

LÄS MER:Flaggfotboll – snabb och teknisk men utan farliga tacklingar

Han hade det lite på känn innan eftersom han hade ett ungdomskontrakt med klubben och han hade hoppat in i A-laget förra året. Och om det är något han inte behöver tvivla på så är det sin talang. Redan innan han skrev kontrakt med IFK Göteborg hade han fått erbjudanden om att gå utomlands och spela. Men han vill bli bättre på hemmaplan först.

ANNONS

– Jag fick den chansen men jag kände att det är svårare att visa utomlands att man är något. Det är svårare att lyckas än om man börjar i ett A-lag här hemma och visar vem man är här, säger Oscar Vilhelmsson.

Talangfull redan som barn

Men en talang det har Oscar varit länge. Hans föräldrars stöd och nästan lite tvång fick honom att börja med fotbollen.

– Ja, nä det var väl inte direkt tvång, säger Oscar och ler. Men de såg att jag var duktig och pushade mig till att börja i ett lag, för innan spelade jag bara hemma varje dag med storebrorsan.

LÄS MER:Hallands bäste i Vasaloppet – en 20-åring från Hede

Han kommer inte ihåg det själv men han fick berättat av sina föräldrar att han först inte ville spela i ett lag för han var rädd för offside. Oscar kollade mycket på fotboll redan som var liten och i den åldern förstod han inte vad offside var, bara att de blåste av och spelet bröts.

– Men sen började jag i Åsa IF och förstod att det inte fanns någonting läskigt med offside, men det var lite kul att jag hade målat upp någon bild av att det var farligt, skrattar Oscar.

”Chippen” Vilhelmsson

Moderklubben Åsa IF kommer alltid ha en speciell plats i Oscars hjärta. Han minns fortfarande när de började spela matcher och de vann 11-0 mot Särö. Oscar gjorde nio av målen.

ANNONS

Martin Blomster som var Oscars tränare i klubben, kallar honom fortfarande för ”Chippen” Vilhelmsson. Något som Oscar skrattar lite åt i dag, men förklaringen bakom smeknamnet var att fler hette Oscar i laget.

LÄS MER:Så stor är risken att smittas via sportutrustning

– Jag minns att han hade ett fruktansvärt bra driv i steget och ett ruskigt vänsterskott. Han gjorde många mål, det kommer jag ihåg, säger Martin Blomster.

Han berättar att Oscar snabbt fick gå upp bland de äldre spelarna.

– Han var väldigt före sin tid. Jag kommer ihåg honom som tystlåten, men orädd för att spela med de som var två år äldre än honom. Och i de åldrarna kan det ju skilja sig mycket mellan pojkarna.

Målmedveten och envishet

Oscar Vilhelmsson håller med om att han inte är den som tar så mycket plats i laget och han är inte den som pratar i onödan. Och han tycker inte om att sätta upp för många mål för sig själv.

– Jag gör min grej, så får det som händer hända. Jag jobbar inte riktigt så, jag gör mitt bästa och spelar min fotboll som jag är bra på.

Efter Åsa IF och innan IFK Göteborg spelade Oscar i en egenstartad förening, PR Academy. Och nu är det hård träning nästan varje dag i veckan.

ANNONS

– Ibland är det dubbelpass på gymmet också. Jag har alltid haft en dröm att bli fotbollsspelare men jag visste inte då att fotboll är så mycket mer än bara själva spelet. Det är genomgångar, man umgås med varandra, äter och gör allt tillsammans med laget. Det är ett heltidsjobb.

LÄS MER:Så mycket får den lokala idrotten i coronastöd

Hur har det varit att gå i skolan och samtidigt satsa på fotbollen?

– Nu i gymnasiet har det varit tufft när jag varit uppe här, då missar jag mycket. Nu när jag skrivit på kontraktet så kommer jag vara kvar till sommaren, sen får jag ta det som det kommer. Det är ju det här jag vill göra.

Stödet från hans föräldrar har betytt mycket, de har alltid funnits där för Oscar genom karriären.

– Det är de som gjort att det här är möjligt, de har kört mig till träningar och stöttat mig. Jag har haft allt jag behövt, det har varit väldigt viktigt, säger Oscar.

Bild: Ellinor Svensson

Drömmen: Proffskontrakt

A-lagsträningen börjar lida mot sitt slut. Trots nästan två timmar av tuffa träningsmatcher med nästan ingen vila är det några i laget som fortsätter öva straffsparkar. Dagen fortsätter till Kamratgården, IFK’s klubbhus.

– Det skulle inte förvåna mig om han har ett proffskontrakt inom ett par år. Han har en annorlunda speltyp och är jäkligt driven, det var han redan som liten, säger Martin Blomster, Oscars gamla tränare i Åsa IF.

ANNONS

Vad säger du när du hör de här orden, tror du att du kommer ha proffskontrakt inom några år?

– Det är kul att höra. Det är det som är drömmen, så det tror jag väl då, säger Oscar Vilhelmsson.

ANNONS