William, 32, krockade med älg på Gröningevägen

William Johanson, 32 år från Kungsbacka var på väg hem från jobbet när en älg plötsligt sprang ut framför bilen. Han hann bromsa för den första, men när älgkalven kom ut på vägbanan en millisekund senare smällde det till.
– Det fastnade väldigt mycket hår överallt på bilen och det krasade i fronten, säger han.

ANNONS
|

Det var ganska sent på eftermiddagen i slutet av september som William Johanson var på väg hem från jobbet på Gröningevägen. Det var precis i skymningen strax efter klockan 17 på eftermiddagen, men trots det kände han sig ganska klar i huvudet.

Tankarna var helt uppslukade av en kommande försäljning av bilen, så när älgen plötsligt dök upp framför honom hann han inte ens reflektera över vad som höll på att hända.

– Jag kommer runt en krök och ser i periferin att det rör sig, jag hinner tänka att ”helvete där kommer en älg” kastar mig på bromsarna och missar den precis, säger William Johanson.

ANNONS

LÄS MER:Moped och bil krockade med vildsvin vid Vallda

Från att ha kört strax under 70 kilometer i timmen är han nu nere på närmare 25, han drar med blicken över vägbanan och står fortfarande på bromsen när älg nummer två plötsligt springer ut.

– Då smäller det. Jag känner hur jag touchar älgens bakdel och den niger till lite samtidigt som det krasar i fronten på bilen. Det lät nästan som om han tog ett steg på motorhuven, säger William Johanson.

”Hade kunnat bli förödande”

Älgarna försvinner sen snabbt ut på en åker. Williams reaktion därefter är närmast instinktiv.

– Min tanke är att stanna, köra till sidan så jag inte står i vägen och ringa polisen. Jag tror jag var lite chockad. När jag kommer ut kan jag se att lampan är helt intryckt och fronten invikt i ett hörn. Det hade också fastnade väldigt mycket hår överallt på bilen.

LÄS MER:Här är vägarna där flest fick hastighetsböter i Kungsbacka

Han väljer att vänta in polisen på plats. Trots att det smällde till rejält klarade han sig utan en skråma och kunde också köra bilen vidare hem. Hans fru Linda Johanson hade börjat undrat var han var och när hon fick veta vad som hänt gick tårarna inte att hålla tillbaka.

– Hade jag krockat med full kraft hade det kunnat bli förödande. Det var ren tur att det gick så bra. Sagolik tur får man nog säga, säger William Johanson.

ANNONS

LÄS MER:Boende i Kolla oroas av trafiken: ”Vågar inte släppa ut barnen”

Saknar viltstängsel vid väg 158

Älgkrocken inträffade för ungefär fem år sedan. Sen dess har hans fru varit inblandad i en rådjurskrock och hans svåger krockade med ett vildsvin. Att viltolyckorna ökar i Kungsbacka ser han att det inte råder något tvivel om.

Senast förra veckan var han ute och körde sina två barn till förskolan och såg en ansamling vildsvin ute på en åker, bara 200 meter från Särömotet på väg 158.

– Man blir ju lite smått nervös att se de där precis intill en väg där man kör i 90 kilometer i timmen och det samtidigt saknas viltstängsel, säger han.

Han har tidigare ifrågasatt Trafikverkets beslut att inte sätta upp viltstängsel längs sträckan och förvånas över att de inte tar tag i det.

– Det är ju helt åt skogen att inte ha ett viltstängsel där. Jag vill verkligen trycka på det, hur kan man ha en viltpassage på en 90-väg, säger han.

LÄS MER:Brandmännens oro – kanske inte hinner fram i tid: ”Sämre skydd för invånarna”

”Varför behövde det hända mig?”

I mitten av maj ökar risken att krocka med vilt då klövdjuren stöter ifrån sig sina fjolårsungar. Därför uppmanar Pontus Remdahl, Nationella viltolycksrådets länsansvariga polis i Halland till försiktighet på vägarna.

– Det är viktigt att vara extra vaksam just nu, säger han.

ANNONS

För William Johanson vet hur lätt olyckan kan vara framme. Nu vill han göra det han kan för att undvika att det ska behöva hända igen.

– Det var en otrevlig händelse. Känslan precis efter olyckan var väldigt irrationell, jag tänkte att det här var ju väldigt onödigt men jag undrade också varför det här behövde hända mig, säger William Johanson.

Kungsbacka-Posten har kontaktat Trafikverket för en kommentar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS