VM-guld till seglare från Onsala: ”Allt i ett svep”

Starten gick i söndags. I tisdags var de i mål. Banan var klassiska Gotland runt och tävlingen med tvåmansbesättning den första i sitt slag. Nu kan en stolt guldmedaljör från Onsala pusta ut efter några spännande dygn till havs.
– Många trodde att det skulle bli tufft för oss, säger vinnaren Anders Dahlsjö som nu är hemma i Onsala igen.

ANNONS
|

Tillsammans med meriterade seglarkamraten Martin Strömberg kan nu Anders Dahlsjö från Onsala titulera sig VM-guldmedaljör i ORC Double Handed World Championship. Till svenska kan det översättas med havskappsegling med två personer i besättningen. Starten gick vid Skeppsbron i Stockholm i söndags, och målet var Sandhamn.

– Man tävlade i tre klasser, och vi var minsta båten i största klassen. ORC är själva handikappsystemet som innebär att olika båtar klassas efter sin seglingsförmåga. Vår båt är ganska snabb, men många trodde att det skulle bli tufft för oss i den klassen, säger Anders Dahlsjö.

Goda meriter

Å andra sidan är varken Anders Dahlsjö eller tävlingskompanjonen Martin Strömberg några nybörjare när det kommer till kappsegling. Martin Strömberg har seglat Volvo Ocean Race fyra gånger och har med sig en seger från tävlingen. Anders Dahlsjö har bland annat seglat America Cup.

ANNONS

– Vi har seglat ihop i Volvo Ocean Race, som Martin Strömberg senare var med och vann, så vi visste att vi kunde göra bra i från oss. Så visst, vi var med bland förhandsfavoriterna, säger VM-vinnaren.

Dessutom var Dahlsjö med och vann på samma sträcka runt Gotland förra året.

– Då tävlade jag i en mixklass och där vann vi SM-guld.

Klassisk kappsegling

Tävlingen Double Handed World Championship var en del av den klassiska kappsegligen Gotland runt som räknas som en av världens största återkommande kappseglingar.

– Starten gick inne vid Skeppsbron i Stockholm i söndags. Så det blir en hel del segling i skärgården innan man kommer ut på havet, vilket är en helt fantastisk upplevelse, berättar Anders Dahlsjö.

Sedan väntade inte mindre än 51 timmars oavbruten segling till havs ombord på 30-fotaren Zeus. Maten bestod av konserver och smörgåsar, och vila fick det bli när tillfälle uppstod.

– Man får se till att vila upp sig och äta ordentligt innan tävlingen. Vi startade vid klockan 11.00 på söndagen och gick i mål i Sandhamn vid 14-tiden på tisdagen, så två dygn och tre timmar. Allt i ett svep. Det blir inte mycket sömn, utan man får försöka sova mellan varven under tiden. Men de sista timmarna var det bara att pressa sig, säger Anders Dahlsjö.

ANNONS
Nu är Anders Dahlsjö tillbaka i hemmahamnen Lerkil. I augusti väntar SM i distanskappsegling på hemmaplan när det vankas regatta. ”Nu har vi pressen på oss såklart,” säger VM-guldmedaljören.
Nu är Anders Dahlsjö tillbaka i hemmahamnen Lerkil. I augusti väntar SM i distanskappsegling på hemmaplan när det vankas regatta. ”Nu har vi pressen på oss såklart,” säger VM-guldmedaljören. Bild: Daniel Blomqvist

Totalt var omkring 300 båtar med under Gotland runt. Till den tävling som Dahlsjö och Strömberg gick ur som vinnare var 91 båtar anmälda.

– Det här är ett projekt som vi har laddat för hela våren. Vi har varit uppe i Stockholm på helger och känt på båten, och även kört tävlingar som har gått bra. Vi har vunnit alla tävlingar vi har ställt upp i, säger Anders Dahlsjö.

Snart tävling på hemmaplan

Nu blir det till att varva ner hemma i Onsala, men inte allt för långt bort väntar nya tävlingar, bland annat SM i distanskappsegling med full besättning på hemmaplan i Lerkil.

– Jag är med och kör regattan i augusti. Där blir det svenska mätregler. ORC som vi tävlade under nu på Gotland runt är en internationell mätklass, i Lerkil kör vi på de svenska handikappreglerna och har även en öppen klass där alla kan tävla, förklarar Anders Dahlsjö.

Hur känns det att gå in i den tävlingen som VM-guldmedaljör?

– Nu har vi pressen på oss såklart. Nej, men ett VM-guld är ett VM-guld, och det känns helt fantastiskt såklart. Min största framgång hittills är ett silver i Match Racing. Vi hade såklart förhoppningar om guld, men därifrån till att faktiskt lyckas ... det känns väldigt bra, säger Anders Dahlsjö.

ANNONS

LÄS MER:Finansministern provkörde elhoj i Kungsbacka: ”50-årskris i efterhand”

LÄS MER:Första konsertkvällen på Tjolöholm: ”Succé”

LÄS MER:Därför var badvattnet dåligt – det här säger konsultrapporten

ANNONS