När Riksbyggen rankar kommuner med svår bostadsbrist för ungdomar hamnar Kungsbacka på föga hedrande femteplats. 89 procent av unga vuxna i Kungsbacka har ingen chans att köpa sig in på bostadsmarknaden, skriver Riksbyggen i granskningen.
Bara Umeå, Stockholm och Göteborg är sämre än Kungsbacka, tillsammans med studentstaden Lund, som toppar. Bostadsbristen för unga är värst runt storstäderna och totalt handlar det om 61 svenska kommuner där priserna är så höga att ungdomar inte har råd att köpa en bostad.
Riksbyggen vill se ett Ungbolån, ett särskilt bostadslån för unga mellan 20 och 30 och varnar för att dagens krav på kontantinsats direkt slår ut många ungdomar från bostadsmarknaden.
– Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspriser och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad. Ett Ungbolån skulle möjliggöra för tusentals unga vuxna att kunna köpa en lägenhet, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.
Letar intensivt
Förslaget med ett särskilt startlån för unga har diskuterats politiskt i flera år och ligger nu för prövning hos regeringen. Men bostadsbristen är kännbar för många mellan 20 och 30.
Maria Axhorn är 22 år och en av alla unga vuxna i Kungsbacka som just nu letar bostad. Uppvuxen i Gällinge och Fjärås är hon precis hemkommen efter några års utlandsarbete. Nu söker hon med ljus och lykta efter någonstans att bo.
– Men det är jävligt svårt. Det finns inga små lägenheter och hyran på de som kommer ut ligger ju upp mot 14 000 kronor. Det är inte vettigt för någon i min ålder. Jag har jobb, men har inte råd med en sådan hyra, sedan tillkommer el och värme. Det skulle äta upp nästan hela min inkomst, unga har inte de här lönerna, säger hon.
Inte köpa nu
Sökandet efter någonstans att bo sker precis överallt.
– Jag har satt upp mig på alla tjänster jag hittat, och några Facebookgrupper också, men det finns ingenting. En etta i centrala Kungsbacka som låg ute kostade 11 000 i månaden – det är ju helt brutalt, säger Maria.
Alternativet att köpa finns, men tajmingen är inte nu.
– Det kan absolut vara aktuellt, men först om några år.
Glömmer de unga
Bostadsbristen för unga är inget nytt fenomen i Kungsbacka. Trots ett intensivt bostadsbyggande så skräddarsys ofta nyproduktionen för att passa kapitalstarka babyboomers som sålt villan och vill flytta till lägenhet.
Maria Axhorn tycker att politikerna glömt bort ungdomarna.
– Jag skulle vilja se att det byggdes mer ettor, små lägenheter som passar unga, typ som studentbostäder. Alla kan faktiskt inte bo kvar hemma hur länge som helst, säger hon.
Bygger blandat
Lisa Andersson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka och ytterst ansvarig för bostadsbyggandet i kommunen.
– Vi bygger ju för fullt, och vi är noga med att bygga blandat, både bostadsrätter och hyresrätter. Men nyproduktion, i centrala lägen, det kommer alltid att vara dyrt, säger hon.
Har ni glömt bort ungdomarna? De har ropat efter små billiga hyresrätter i decennier?
– Nej. Vi tittade på ungdomsbostäder, men vad ska hända när de fyller 25? Ska de kastas ut då? Vi tycker det är viktigare att vi fortsätter bygga ett blandat bostadsbestånd. Det ökar rörligheten på marknaden och frigör de äldre, lite billigare bostäderna så de blir åtkomliga för unga, säger Lisa Andersson.
Hon utesluter dock inte framtida bostadssatsningar just för ungdomar.
– Just nu kommer det många nya spännande koncept. Riksbyggen har redan något som kallas hyrköp av lägenheter just för ungdomar och vi ska snart träffa träffa en aktör på bostadsmarknaden som satsar på att bygga små lägenheter med gemensamhetsutrymmen. Man bor själv, men delar på kök och vardagsrum. Det låter spännande och vi är absolut öppna för att titta på det, säger Lisa Andersson.
LÄS MER:Bostadsbyggandet i Halland förväntas minska kraftigt
LÄS MER:Historiska kravet – hyreshöjning med nästan tio procent i Kungsbacka
LÄS MER:S-topp höjer tonläget om bostadsbyggandet: ”Planera för minst tusen om året”