Magdalena Sundqvist (S) vill se höja målet och planera för minst tusen nya bostäder varje år.
Magdalena Sundqvist (S) vill se höja målet och planera för minst tusen nya bostäder varje år. Bild: Mats H Ljungqvist

S-topp höjer tonläget om bostadsbyggandet: ”Planera för minst tusen om året”

Trots planer på tusentals nya bostäder i Kungsbacka blev bara 270 klara förra året. Nu höjs allt fler politiska röster för att höja tempot i bostadsbyggandet.
– Vi måste börja planera för minst tusen nya bostäder om året, säger S-profilen Magdalena Sundqvist.

ANNONS
|

Det är efter att Varberg sticker upp som största tillväxtkommun i Halland som Socialdemokraternas Magdalena Sundqvist ger sig in i bostadsdebatten. Kungsbackas mål på 500 nya bostäder om året är för lite.

– Vi behöver planera och ta höjd för minst tusen nya bostäder varje år. Och framför allt behöver vi mindre lägenheter, hyresrätter, ettor och tvåor. Vi måste se till att våra unga kan stanna i Kungsbacka, säger hon.

Utsatta grupper

Sundqvist påminner om att Socialdemokraterna länge haft förslaget att höja bostadsbyggandet till runt tusen nya bostäder varje år. Det behövs, inte minst för de grupper som annars hamnar illa till på en överhettad bostadsmarknad.

ANNONS

– Familjer skiljer sig, säljer villan och de behöver någonstans att bo, barn med funktionshinder behöver flytta hemifrån, idag finns barnfamiljer som är hemlösa, och som måste bo på Alléskolan, det är en skam för Kungsbacka, säger Magdalena Sundqvist.

Bygger mest

Kungsbackas bostadsbyggande har länge legat i framkant i Västsverige. Jämfört med övriga kranskommuner har tempot varit högt och relativt många nybyggen har stått klara varje år. Men nu har omvärlden börjat komma ikapp. Mölndal i norr har stora planer och söder om Kungsbacka håller Varberg på att bygga ut tusentals nya lägenheter i och runt stadskärnan. Bara under förra året blev drygt 800 bostäder klara i grannkommunen vid Kattegatt.

Samtidigt fick Kungsbacka bara färdigt 270 bostäder under 2021. Det ska jämföras med det politiska målet, att få klart 500 bostäder årligen.

– Alliansen har inte riktigt hängt med på utvecklingen. Det finns en slogan att ”i Kungsbacka kan vi leva och frodas hela livet”. Men det får inte bara gälla de som har pengar, är friska och kan ta hand om sig själva, säger Magdalena Sundqvist.

Högre tempo

Socialdemokraterna menar att ett ökat bostadsbyggande måste kopplas till ett noggrant och nära planarbete, framför allt kring infrastruktur och annat som måste till. Det anges ofta som en förklarande faktor bakom Varbergs rekordbyggande förra året.

ANNONS

– Men ett högre tempo med bostadsbyggande får så klart inte ske på bekostnad av våra gröna oaser eller strövområden. Men bygger vi inte mer nu så får vi större problem framöver, säger Magdalena Sundqvist.

Och nu hörs allt fler krav på att öka tempot och bygga mer. Liberalerna i Kungsbacka skriver i ett uppmärksammat debattinlägg att målet borde vara upp till tusen bostäder om året. De vill också se en satsning på ettor och tvåor, ett snabbare planarbete och ”markanvisningstävlingar där den som bygger till lägst hyra vinner tävlingen”.

Bostäder given valfråga

Drivande i den debatten är partiets nestor och gruppledare i region Halland, Tommy Rydfeldt. Han var kommunalråd i Kungsbacka under tidiga 90-talet, då Kungsbacka byggde rekordmånga bostäder och i princip raderade ut bostadsbristen. Nu kandiderar han till kommunfullmäktige och han vill göra bostadsbyggandet till en valfråga.

– Det är klart det är en valfråga när det inte byggs de 500 bostäder som är tänkt och som behövs. Då måste vi börja planera för fler, för att få fart på byggandet. Sedan har Kungsbacka världsrekord i långa planprocesser. Det är inte ovanligt att det tar sex-åtta år, från idé till inflyttning. Där ligger till exempel Varberg alltid steget före, de räknar in eventuella överklaganden och samråd redan från början. Det skulle vi också kunna göra, säger Rydfeldt.

ANNONS

Väjer bort Kungsbacka

Han har också varnat för utvecklingen i Kungsbacka, där hyrorna i nybyggen hamnar på en nivå som skrämmer bort barnfamiljer med lägre inkomster. Inte sällan till förmån för andra kranskommuner runt Storgöteborg, eller till och med Varberg.

– Det är ju en olycklig utveckling. Till slut riskerar vi att byggherrarna börjar dra öronen åt sig och tvekar – om de känner att de kanske inte får sålt nog för att kunna börja bygga, säger Tommy Rydfeldt.

Kungsbackas mål på att bygga 500 bostäder om året togs i fullmäktige i maj 2020. Förutom 500 nya bostäder varje år, bedömdes att ytterligare 200 kunde komma från gamla detaljplaner, eller av att sommarstugor permanentas. Och med 600-700 nya bostäder om året säkras en årlig befolkningstillväxt på upp mot 1400 personer, skrev fullmäktige i samband med beslutet.

Förra året byggdes 270 bostäder i Kungsbacka och inflyttningen stannade på 350 nya Kungsbackabor.

LÄS MER:Nu börjar nya kvarteret byggas – 350 hyresrätter på gång

LÄS MER:Kungsbacka tappar fart – Varberg drar om som Hallands tillväxtmotor

LÄS MER:Helt kvarter skrotas i nya centrumkvarteren: Blir rondell för totalt 60 miljoner

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS