Trygghet inom såväl skola, kollektivtrafik, stads- och arbetsmiljö. När SD slutspurtar inför valet är det med tydligt fokus. Carita Boulwén är partiets förstanamn i Kungsbacka.
Trygghet inom såväl skola, kollektivtrafik, stads- och arbetsmiljö. När SD slutspurtar inför valet är det med tydligt fokus. Carita Boulwén är partiets förstanamn i Kungsbacka. Bild: Daniel Blomqvist

Trygghet ledord för Sverigedemokraterna i Kungsbacka: ”Vår största fråga”

Lugn skola, säker kollektivtrafik och trygghet i såväl stads- som arbetsmiljö. När Sverigedemokraterna går till val i Kungsbacka är det med ordet trygghet i fokus.
– Skola, vård och omsorg är grundläggande för att allt ska fungera, säger Carita Boulwén, förstanamn på partiets lista.

ANNONS
|

Det blåser för tillfället medvind för Sverigedemokraterna. Enligt de senaste veckornas opinionsmätningar är SD nu landets näst största parti, och det ger ökat självförtroende även på lokal nivå.

– Ja, det är klart att vi känner av medvinden. Samtidigt har ju vi varit otroligt framgångsrika även på kommunnivå där vi har fördubblat våra resultat i varje val. Det kanske vi inte kommer att göra den här gången, men vi hoppas fortfarande på att öka, säger Carita Boulwén.

Går till val med trygghet som ledord

På frågan om vad som är den viktigaste frågan inför kommunvalet i Kungsbacka kommer svaret snabbt:

– Jämte migration så är tryggheten vår stora fråga. Och det kan ju vara så många saker. Dels vill vi att våra barn ska ha trygga hem och en trygg skolgång, man ska må bra både fysiskt och psykiskt. Och det gäller även människor på våra arbetsplatser. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet och jobba under trygga och säkra förhållanden. Men man ska även kunna ta sig säkert till jobbet och känna sig trygg när man åker kollektivt till exempel, säger Boulwén.

ANNONS

Hon förklarar att SD vill arbeta för att alla barn och unga ska få den hjälp de behöver i skolan, utan att det ska behövas ställas diagnoser.

– Alla ska få den hjälp de behöver oavsett.

Väldigt många partier lyfter just frågan om skola, vård och omsorg. Det verkar å ena sidan råda enighet, så vad skiljer?

– Alla vill väl att det ska fungera så bra som möjligt, men sen är vägen dit olika. Och där måste man våga prata och samarbeta över partigränserna. Vi har flera gånger röstat för förslag som andra partier har lagt, förutsatt att vi inte har ett eget förslag som vi tycker är bättre. Samtidigt har vi blivit nedröstade i vårdfrågor där vi velat förbättra, och på det sättet kommer man ju ingen vart.

Vill bygga men långsamt

Vad det gäller utvecklingen av Kungsbacka vill SD att kommunen ska utvecklas med varsamhet.

– Infrastrukturen hänger inte med. Vi vill inte förtäta i den takt som övriga vill. Vi vill inte att Kungsbacka ska bli en förort till Göteborg med allt vad det innebär. Vi ska bygga vackert, enligt klassiska arkitektur med luft och grönt emellan hus och med områden för rekreation för våra invånare.

Var står ni i energifrågan?

ANNONS

– Vi vill gärna se mer kärnkraft och vattenkraft. Vi får inte den el vi behöver med vindkraft. Den är inte planerbar, samtidigt som den förfular våra landskap och dessutom inte är lika miljövänlig eller billig som många vill påskina.

Hur är det annars med miljöfrågor, finns det några som SD driver?

– Nja, vi tycker att man ska göra det man kan för att förbättra miljö och klimat. Samtidigt måste vi inse att vi inte kan påverka allt. Det satsas tyvärr allt mer pengar på ineffektiva och kontraproduktiva åtgärder.

– Men vi vill såklart göra Kungsbacka till en så bra och fin kommun som möjligt att bo i. Och där är skola, vård och omsorg grundläggande, med bra villkor och bra arbetsmiljö. Vi måste försöka locka fler att arbeta inom vården till exempel, och det kräver drastiska åtgärder.

Om man nu vill satsa där, var ska man i så fall ta pengar ifrån?

– Vi är ju för ett stopp i mottagandet. Det handlar om mångmiljonbelopp i utgifter som staten har skjutit över på kommunerna och som inte täcks upp. Vi pratar enorma summor. Där finns pengar att hämta.

På väg mot riksdagen

Carita Boulwén har varit partiets förstanamn i Kungsbacka sedan hon gick med 2014. Förutom kommunpolitiken är hon även engagerad som regionpolitiker, och snart sannolikt även som riksdagsledamot.

ANNONS

– Det är väldigt troligt att det blir så. Jag har plats 33 på riksdagslistan så vi måste sjunka ganska rejält i valet för att det inte ska bli av, säger Carita Boulwén.

Carita Boulwén, Sverigedemokraterna

Namn: Carita Boulwén

Ålder: 55

Bor: I Onsala

Familj: Sambo, barn och barnbarn.

Vid sidan av politiken: Utbildad undersköterska. Tjänstledig från jobb som säljare i klädbranschen sedan 2019.

Aktuell: Förstanamn på partiets lista i kommunvalet samt på väg mot en plats som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

LÄS MER:Liberala toppolitikern attackerar bostadssiffrorna: ”Fel sätt att räkna”

LÄS MER:Klimatfrågan i fokus för Losman och Miljöpartiet

LÄS MER:V tänker driva klassiska kärnfrågor: ”Alltid viktigast”

ANNONS