V tänker driva klassiska kärnfrågor: ”Alltid viktigast”

Vård, skola och omsorg – men även Kungsbackas dricksvatten är frågor som hamnar högt på listan för Vänsterpartiet med Viking Bengtsson i spetsen.
– De jobb som innebär att ha hand om andra människor är alltid viktigast, säger partiets förstanamn.

ANNONS
|

Det saknas dock inte politisk glöd hos 72-åringen från Åsa. Trots relativt låga valresultat i ryggen de senaste valen ser Viking Bengtsson en rad områden och klassiska vänsterfrågor som han anser behöver lyftas.

– Vi hoppas ju såklart att vi kommer in och får vara med. Det ser ut att bli ett märkligt val den här gången, säger han.

I valet 2018 fick ni 3,2 procent av rösterna. Vad tippar du på nu?

– Tja, vi kommer nog att ligga däromkring. Men det strömmar till folk hela tiden. Senast var det i stort sett vi som var på listan som var med. Nu kommer det in nytt folk varje vecka.

ANNONS

Vilka frågor är viktigast för Vänsterpartiet i Kungsbacka?

– Det är skola, vård och omsorg. Där kan man förbättra nästan allt. Ta äldreomsorgen som exempel, där är det av yttersta vikt att vi kan locka och få in duktig och kunnig personal. Vi måste få upp statusen på dessa yrken. Det ska inte bara vara något som skolungdomar ska ha som extraknäck.

Vill se sex timmars arbetsdag

Ett sätt skulle vara att införa sex timmars arbetsdag, menar Viking Bengtsson

– Det skulle medföra att det blir lättare att orka med samt att statusen skulle bli högre. De jobb som innebär att ha hand om människor är alltid viktigast, fortsätter han.

Tidigare i år klubbades språkkrav i Kungsbacka för nyanställningar till yrken inom skola, vård och omsorg. Hur ställer ni er till det?

– Jag tycker såklart att om man ska jobba med människor så måste man kunna göra sig förstådd. Men det märks ju redan vid en anställningsintervju. Vi behöver inte ha några särskilda tester för det. Och de som eventuellt skulle behöva göra ett sådant test, de ska inte jobba med människor, säger han.

Vinstjakt inom skola och välfärd är något som Viking Bengtsson och Vänsterpartiet är skarpt emot.
Vinstjakt inom skola och välfärd är något som Viking Bengtsson och Vänsterpartiet är skarpt emot. Bild: Daniel Blomqvist

”Ett förbannat nederlag”

Frågan om vinster i välfärden och koncernskolor är ett annat område där Vänsterpartiet har en bestämd uppfattning.

ANNONS

– Vi vill ha bort de här dumheterna med vinster i välfärden och inom skolan. Det är ett förbannat nederlag för Sverige att vi inte har ett bättre näringsliv än att man ska behöva smyga in bakvägen och ta åt sig av skattemedel. Näringslivet ska ägna sig åt att utveckla produktion och tjänster, de ska inte röra skolorna. Det är en jättedålig idé.

Men om det nu är så att vissa av de vinstdrivande skolorna är bättre?

– Fast det är de ju inte, de är ju sämre än de kommunala skolorna. De har inte samma krav på behöriga lärare eller lärartäthet till exempel, och resultaten ligger inte sällan under de från den kommunala skolan.

Fast det är ju i regel kö till de här skolorna?

– Det är bara för att folk som vill vara lite fina i kanten anser att det är något särskilt att ha sina barn på dessa skolor. Men det finns ingen garanti för att eleverna får bättre resultat.

Bandyhall och bra dricksvatten

En fråga som Viking vill trycka på att de var ute med tidigt är kravet på en ny bandyhall i Frillesås. En annan, som sticker ut lite bland övriga på Vänsterpartiets program, är den om det lokala dricksvattnet.

ANNONS

– Vattenförsörjningen är en fråga som har simmat upp. Det pratas ju nu om att vi ska ta mer vatten från Lygnern. Samtidigt ser man att vattnet där har blivit brunare. Samma sak har hänt tidigare med sjön Bolmen. Från att ha haft glasklart vatten är det nu helt grumligt, och man har fått sätta in projekt för att hålla koll på kvaliteten.

För att förhindra eller bromsa att samma utveckling sker med vattnet i Lygnern, vill Vänsterpartiet därför reglera avverkningen i området.

– Vi vill ha ett generellt stopp för kalhyggen inom hela tillrinningsområdet till Lygnern. Där får vi nog Centern emot oss, men det är ingen annan som tittar på den här frågan, säger Viking Bengtsson.

”Ska inte slösa bort dyrbar mark på villor”

När det kommer till bostadsfrågan är det hyresrätter som bör prioriteras, anser Vänsterpartiet.

– Det borde främst ges bygglov till hyresrätter just nu. Vi ska inte slösa bort dyrbar mark på villor. Jag har sett så många flyttlass gå från Kungsbacka till Bergsjön och andra områden. Vi måste börja i rätt ände. Som det är nu i den här kommunen är det helt fel. Man ska börja i hyresrätt, sedan bostadsrätt eller villa.

Slutligen, finns det något område som du anser fungerar riktigt bra i kommunen?

ANNONS

– Om man säger såhär: med det skatteuttag och sett till invånarna här så skulle Kungsbacka kunna vara en mönsterkommun för hela Sverige. Och det är det jag ska jobba för. Jag har varit med länge och vet hur man övertygar folk, säger Viking Bengtsson.

Viking Bengtsson, Vänsterpartiet

Namn: Viking Bengtsson

Bor: Frillesås

Familj: Några barn och en katt

Gillar: Skriva poesi

Aktuell: Förstanamn på Vänsterpartiets lista inför valet 2022.

LÄS MER:Centern öppnar för en bandyhall: ”Bör byggas”

LÄS MER:KD-politiker hoppar av efter MC-skandal: ”Tar time-out”

LÄS MER:Så blir framtidens kollektivtrafik: ”Kommer underlätta”

ANNONS