Maria Losman är sedan 2018 förstanamn på listan för Miljöpartiet i Kungsbacka. Fokus inför valet 2022 är klimatet. ”Vi förbrukar fyra jordklot,” säger hon.
Maria Losman är sedan 2018 förstanamn på listan för Miljöpartiet i Kungsbacka. Fokus inför valet 2022 är klimatet. ”Vi förbrukar fyra jordklot,” säger hon. Bild: Daniel Blomqvist

Klimatfrågan i fokus för Losman och Miljöpartiet

Efter att ha gjort ett sämre val 2018 än 2014 hoppas nu Miljöpartiet öka igen. Viktigast är frågor rörande klimat och miljö, men det finns annat på agendan också.
– Vi måste göra jobben inom omsorgen mer attraktiva, säger partiets förstanamn, Maria Losman.

ANNONS

Hon har bil, en laddhybrid. Men annars lever Maria Losman i stort sett som hon lär, åtminstone enligt henne själv.

– Det blir ofta spindelväv på bilen. Jag kör elcykel, och åker kollektivt så långt det går, säger hon.

Maria Losman har varit aktiv i Miljöpartiet i Kungsbacka sedan 2014, och sedan 2018 är hon partiets förstanamn på valsedlarna. Miljö kan handla om många saker, men inför stundande val är det en fråga som utgör huvudfokus för partiet i Kungsbacka.

– Vi förbrukar motsvarande fyra jordklot. Det är så vi beter oss, men vi har bara ett.

ANNONS

Menar du generellt eller invånarna här i Kungsbacka kommun?

– Ja precis, här i Kungsbacka.

Så hur vill ni jobba för att påverka klimatet i rätt riktning?

– Det kan handla om hur man bygger bostäder eller energieffektiviserar. Det finns många områden, säger Maria Losman.

Några löften eller konkreta exempel på vad Miljöpartiet i Kungsbacka vill göra menar hon dock är svårt att presentera.

– Vi får ju förhandla och se vad vi kan få igenom. Det är ju inte så att vi kan göra vad vi vill, vi har ju inte 50 procent av rösterna. Så stora är inte ens Moderaterna, säger hon med ett skratt.

Men ni har väl en idé om vad ni vill göra? I fall ni fick bestämma?

– Det finns såklart väldigt mycket som vi tycker behöver snäppas upp. Men exakt vad vi kan få igenom går ju inte att säga. Men vi är positiva till vindkraftsföretag, ser gärna att man prioriterar fler cykelbanor. En sak som vi inte tycker är helt rimligt är att man upplåter parkeringsplatser till exempelvis byggföretag när det finns kollektivtrafik i nära lägen. Men det är så många små detaljer som måste slipas på om vi ska kunna gå från att förbruka fyra jordklot till ett.

ANNONS

”Driver inte plånboksfrågor”

Enligt Maria Losman blir det ofta en hel del löften i samband med valrörelser som mest är till för att locka. Samtidigt anser hon att Miljöpartiet hamnar lite i en egen genre när det kommer till var man står i politiken.

– Det blir ju så när valrörelserna drar i gång, att många vill dela ut godis till de man vill ska rösta på en. Vi lovar att driva klimat- och miljöfrågor, både hårda och mjuka. Vi vill att vi ska ha en bra plats att bo på, både för oss och för kommande generationer.

I och med detta fokus, menar Maria Losman, så blir placeringen i relation till andra partier annorlunda.

– Vi driver ju inte klassiska plånboksfrågor på det sättet. Vi behöver en omställning, men den ska också vara rättvis. Alla människor och deras olikheter behövs i samhället.

Det finns en ganska omfattande motreaktion till rapporterna om klimatförändringar. Somliga menar att det är påhittat eller uppblåst av maktelit och media. Vad har du för kommentar till det?

– Jag träffar sådana personer ofta, även i vår egen fullmäktige. Det jag kan säga är att MP grundar sin politik på forskning. Om man nu vill avfärda forskningen och exempelvis FN:s klimatpanel... nej, jag köper inte det.

ANNONS

Stöder inte vägblockeringar

På senare tid har det i nyhetsflödet rapporterats om aktioner, främst i Stockholmsområdet, där klimataktivister som manifestation sätter sig på vägar och blockerar trafik. Den typen av agerande är inget som Maria Losman ställer sig bakom.

– Alltså civil olydnad är en sak, men att blockera vägar och hindra blåljusfordon är absolut inte okej.

Så det är inget ni stöder?

– Nej.

Vill göra vårdyrken mer attraktiva

Efter valet 2018 tappade MP i Kungsbacka två av sina mandat. Nu hoppas partiet hämta hem tappet.

– Att öka är väl alltid målet för ett politiskt parti. Men vi är ett riktigt bra gäng och vi har fler aktiva medlemmar nu än tidigare, säger Maria Losman.

I Miljöpartiets valprogram framgår att det jämte kärnfrågor som renare hav, minskade utsläpp av växthusgaser samt utökad kollektivtrafik – även finns en vilja att lyfta och göra vårdyrken mer attraktiva.

– Där finns massor att göra. En grej är att vi måste ha bostäder i kommunen där de som jobbar i de här yrkena har råd att bo. Men vi måste göra jobben inom omsorgen mer attraktiva, och där pratar vi till exempel högre löner och bättre scheman. Även slopad karensdag, men det ligger ju på nationell nivå, säger Maria Losman.

ANNONS

Maria Losman, Miljöpartiet

Namn: Maria Losman

Bor: I Budskär, Särö.

Familj: Man och två utflugna barn.

Fritid: Trädgård och njuta havet utan prestation.

Aktuell: Toppnamn för andra valet i rad för Miljöpartiet i Kungsbacka.

LÄS MER:Centern öppnar för en bandyhall: ”Bör byggas”

LÄS MER:Så blir framtidens kollektivtrafik: ”Kommer underlätta”

LÄS MER:Äldrevården som valfråga: ”Kommer inte gå att lösa”

ANNONS