Träd för 150 000 kronor vandaliserade: ”Vissa är helt bortom räddning”

På bara några timmar förstörde okända vandaler träd för 150 000 kronor längs Borgmästaregatan. Händelsen är polisanmäld, men några spår efter gärningsmännen finns inte.
– Vissa träd är helt bortom räddning, konstaterar Leon Martini, trädexpert på kommunens tekniska förvaltning.

ANNONS
|

Skadorna finns på mängder av träd längs den nyligen uppfräschade Borgmästaregatan vid Kungsmässan. Stammarna har slagskador efter att ha krossats med någon form av trubbiga föremål, och på några har barken skalats av. Hur omfattande skadorna är kommer visa sig först i efterhand, förklarar Leon Martini, arborist och trädexpert på kommunens tekniska förvaltning.

LÄS MER:De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

– Nu ska vi försöka med att plasta in skadorna för att få barken att hämta sig. Men vissa är bortom all räddning och vi kommer sannolikt att tvingas ta ner och byta ut en del träd, konstaterar han.

Svåra ersätta

En del träd var bort mot 20 år gamla, andra var relativt nyplanterade och sattes på plats när Borgmästaregatan nyligen fick en ansiktslyftning.

ANNONS

LÄS MER:Hundraåriga lindar hotar tågtrafiken – specialister kallas in

– Oxlar och körsbärsträd som har vuxit i 20 år är svåra att ersätta. Visst, de finns att köpa, men de kostar bort mot 20 000 kronor styck. Det blir snabbt stora pengar, helt i onödan, säger Leon Martini.

Inga vittnen

Händelsen är polisanmäld som skadegörelse, och skadorna uppskattas i polisanmälan kosta omkring 150 000 kronor. Några vittnen finns inte och trots den centrala adressen finns heller inga övervakningsfilmer.

LÄS MER:Sällsynta djuret breder ut sig i Onsala: ”Illegal inplantering”

– Det verkar som de okända gärningsmännen gått Borgmästaregatan upp och slagit sönder träd ända upp till Varlavägen, hela det stråket är angripet. Vid stenhuggeriets tomt slutar spåren, säger Leon Martini.

Vad tror du själv ligger bakom detta?

– Jag vet inte, det har ju hänt en sen kväll, mellan 23 och 03 på natten, och jag vill inte spekulera. Men vem som än ligger bakom detta så är det gjort med uppsåt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS