Sällsynta djuret breder ut sig i Onsala: ”Illegal inplantering”

För tio år sedan stoppade någon en skånsk lövgroda i fickan och åkte hem till Onsala. Nu visar en inventering att den fridlysta och sällsynta arten hittat en fristad på Onsalalandet.
– De var betydligt fler än vi trodde, säger grodexperten Marika Stenberg efter en nattlig grodjakt runt Sönnerbergen.

ANNONS
|

Den lilla lövgrodan, knappt fem centimeter lång och glimrande grön, lever egentligen inte norr om Skåne. Men för tio år sedan rapporterades fynd in från Onsala. Nu håller länsstyrelsen koll på hur arten breder ut sig.

Marika Stenberg och hennes kollega Per Nyström är miljökonsulter och de ägnade natten till fredagen åt att inventera lövgrodor på Onsalalandet. Och resultatet visar att grodorna är fler än man tidigare anat.

LÄS MER:Märta och Ellen byggde vinnande fågelholken

– I ett vatten runt Sönnerbergen rapporterade vi minst ett 50-tal hanar som spelade för full hals, just nu är det perioden då alla vill locka till sig en hona. Det bekräftar det vi misstänkt, att arten breder ut sig, berättar Marika Stenberg.

ANNONS

Behöver sötvatten

Lövgrodan lever och frodas bland träd och buskar. Men när parningstiden närmar sig behöver de vatten, helst stillastående sötvatten och utan fiskbestånd.

– Och de miljöerna finns det ju gott om i Onsala, det är fantastisk natur som passar perfekt för lövgrodorna, fina småvatten och utan fisk, säger Marika Stenberg.

LÄS MER:Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

Lövgrodan blir inte längre än fem centimeter, är glimrande grön på ovansidan och arten var rödlistad fram till 2005. Under parningstiden kväker hannarna, genom att blåsa upp underkäken till en boll. Ljudet kan höras en kilometer bort.

Som alla groddjur är lövgrodan fridlyst och skyddad.

Via Artportalen på nätet går det att följa lövgrodornas utbredning. Där kan man också som privatperson rapportera in fynd och observationer av arter i svensk natur.

Just det lilla sötvattnet i Sönnerbergen är antagligen en så kallad baslokal, alltså den plats som är själva centrum för artens utbredning.

– Den första lövgrodan rapporterades in 2010 från ett område i närheten av Råö. Nu ser vi att arten finns minst sju kilometer därifrån, säger Marika Stenberg.

Stackars ensam hane

Sämre var det vid Rörvik, en annan lokal som inventerades i jakten på kväkande lövgrodor.

– Där hörde vi bara en enda stackars ensam hanne som satt och spelade för sig själv.

LÄS MER:Nidingens Vänner om solceller på ön: Nej tack

Och lövgrodorna kan komma upp i betydande ljudvolymer.

– På flera ställen kunde vi höra dem spela redan innan vi klev ur bilen, och med motorn fortfarande igång. Om man bor i närheten av spelande lövgrodor så finns risken att man inte sover så mycket i maj månad, skrattar Marika Stenberg.

Men varför har någon då stoppat en lövgroda i fickan och tagit med sig hem till Onsala?

ANNONS

– Vi vet ju inte hur det gått till, men det handlar om en illegal inplantering. De finns naturligt i Skåne och Onsala är egentligen ganska långt norrut för arten. Kanske tycker folk att de är söta, de är ju gröna och vackra och när de spelar så låter de ju som något som kommer från djungeln, säger Per Nyström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS