Andra året med pandemi – men förhoppningen är att vården klarar bemanningen i år också.
Andra året med pandemi – men förhoppningen är att vården klarar bemanningen i år också.

Svårt med vårdbemanning i sommar – men inte värre än vanligt

Trots pandemi och svår bemanningssituation i vården är läget inte mycket värre än vanligt i Kungsbacka. Inför sommaren är det något färre vikarieansökningar än vanligt, men både inom vården och hemtjänsten är man ändå vid hyfsat gott mod.
– Klart vi hade önskat fler ansökningar, men vi löser sommaren, säger verksamhetschef för vård och omsorg i Kungsbacka, Ann-Helen Svensson.

ANNONS
|

Sommaren i sjukvården är alltid utmanande. Inte minst i år. Det tryck som vården utsatts för under pandemin är historiskt för både sjukhuspersonal och anställda inom hemsjukvården.

– Folk behöver semester. Vi har en generellt mycket ansträngd situation som vi nu planerar för, säger HR-direktören för Region Halland Cristine Karlsson.

Trots det svåra läget finns inga signaler om att situationen är sämre än andra år.

En rundringning som Kungsbackaposten gjort visar att personalansvariga inom både hemsjukvård och sjukhus har intrycket att vården i Halland kommer gå runt hyfsat under sommaren. Cristina Karlsson är en av dem med tillförsikt:

ANNONS

– Vi kommer klara av det. Utfallet beror förstås på hur pandemiläget blir. Men jag har ingen bild av att det är ovanligt många som saknas inför denna sommaren, säger hon:

– Vi strävar efter att alla ska kunna få en sammanhållen semester under semesterperioden.

Lägre personalomsättning än vanligt

På övergripande nivå har personalomsättningen i Region Halland varit lägre än vanligt det senaste året, även om det varit några fler inom sjuksköterskegruppen som sagt upp sig. Svårast bemanningssituation är det fortfarande på epidemi- och intensivvårdsavdelningarna som blivit hårt belastade av pandemin.

För att lösa den saken lockar både region och kommun med extra ersättning, precis som förra sommaren. De som skjuter fram sin semester till hösten får högre ersättning, och för till exempel pensionerade eller föräldralediga sjuksköterskor som kommer in och jobbar får extra i lönekuvertet.

LÄS MER:Nu ska de som arbetar inom LSS-verksamhet få vaccin

För Kungsbackas del ser det förhållandevis ljust ut. Även här har personalomsättningen varit lite mer stabil under det senaste året.

Trots det kommer den planerade verksamheten på sjukhuset dras ner under sommaren. Enligt Christoffer Gyså på Region Hallands personalavdelning kommer man bemanna en vårdavdelning med verksamhet dygnet runt.

Alla kommer få beviljad semester

Inom hemsjukvården på Kungsbacka kommun har personalansvariga just börjat med sommarplaneringen och där säger en av enhetscheferna Edina Kovacevic att man visserligen inte har löst de sista veckorna i juli än, men all personal kommer få beviljad semester.

ANNONS

– Får vi in fler timvikarier kommer det fungera, säger hon.

Även verksamhetschefen för vård och omsorg i Kungsbacka, Ann-Helen Svensson, ser ljust på läget.

– Det är färre som söker sommarvikariat än förra året, men än så länge är det bara april så vi hoppas att det kommer in fler ansökningar, och då är det inga problem, säger Svensson.

Större oro hos facket

Frågar man fackförbunden skiner solen inte lika klart. Här talas det om en hårt sliten personal där många har sagt upp sig och en stor intern oro för att personalbristen kommer att tvinga sjuksköterskorna till oönskade omprioriteringar.

– Vi är bekymrade. Här finns åtta vakanta tjänster som inte är tillsatta och det är inte heller helt lätt att få tag i bemanningssjuksköterskor, säger Vårdförbundets förtroendevalda Caroline Ekdahl.

– Allt är så skört. Om de inte får tag på folk under sommaren kommer patienterna drabbas. Vi behöver verkligen vara fler i den ordinarie personalen.

LÄS MER:Svag minskning av nya coronafall i kommunen

ANNONS