14,7  procent av genomförda coronatester i Halland har varit positiva senaste veckan. Bild: Anders Ylander.
14,7 procent av genomförda coronatester i Halland har varit positiva senaste veckan. Bild: Anders Ylander. Bild: Anders Ylander

Svag minskning av nya coronafall i kommunen

Antalet nya konstaterade fall av covid-19 fortsätter ligga på en hög nivå i Kungsbacka. Men viss minskning rapporteras under torsdagen, jämfört med samma dag veckan innan.

ANNONS
|

I Halland har 1 613 nya fall av corona bekräftats senaste veckan. 301 av dem är boende i Kungsbacka. Det betyder att antalet nya fall i kommunen är färre än veckan innan, då 352 stycken rapporterades. Då hade kurvan legat stilla i två veckor, men nu syns alltså en svag minskning. Om det är början på en ny trend är dock för tidigt att säga. Regionens kurva liknar Kungsbackas, förra veckan rapporterades 1 683 fall, och nu alltså 1 613. Men regionen ligger fortfarande bland de mest drabbade i landet och i mellersta Halland ökade smittan ytterligare sedan senaste mätningen. Senaste veckan smittades 36 Kungsbackabor på 10 000 invånare. Samma siffra är ungefär dubbelt så hög i Varberg, Falkenberg och Hylte.

ANNONS

Fortsatt tufft läge i vården

På regionens sjukhus vårdades på torsdagen 35 personer för covid-19, varav 5 på intensivvårdsavdelningen.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell uppmanade under torsdagens presskonferens till försiktighet.

– Alla regioner har ett stort antal fall av covid-19. Det är mycket viktigt att alla hjälps åt nu att hålla emot ökningen.

Vaccinationseffekten märks av

Samtidigt börjar nu en effekt av vaccineringen synas på statistiken över antalet avlidna. Det är än så länge främst personer över 80 år som fått sina vaccinationssprutor, och det är också dessa som löper störst risk att avlida till följd av viruset. Medan kurvan över antalet smittade den senaste månaden vänt uppåt, i det som kallas den tredje vågen, har siffrorna på antalet dödsoffer inte följt med. Under torsdagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten åtta nya dödsfall till följd av corona i hela landet under senaste dygnet. Det betyder att sammanlagt 13 236 personer avlidit till följd av sjukdomen.

– Här finns det dock en relativt stor eftersläpning i rapporteringen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon befarar att den ökade smittspridningen i samhället kommer jämna ut den minskning vi just nu kan se vad gäller antalet avlidna.

Region Halland har den här veckan kommit igång med den breda vaccineringen av invånare i åldersgruppen 70 till 79. Nu har 11,6 procent av Kungsbackas vuxna befolkning fått sin första dos, och 6,1 procent har även fått sin andra dos. Fortfarande rör det sig i första hand om personer över 80 år.

ANNONS

Astra Zeneca fortsatt på paus

I tisdags kom beskedet att man pausar användningen av Astra Zenecas vaccin. Detta på grund av de allvarliga biverkningar som rapporterats i flera länder, i form av blodproppar och koagulationsrubbningar. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA meddelade under torsdagen att nyttan med Astras Zenecas vaccin överväger riskerna. Däremot kan de inte utesluta att de rapporterade biverkningarna är en följd av vaccinet. Svenska Läkemedelsverket meddelar att man vill studera EMAs rapport innan man väljer att återuppta användningen av vaccinet. Om och när Sverige börjar vaccinera med Astra Zeneca är alltså ännu oklart.

Antal nya fall av covid-19 i Kungsbacka kommun, år 2021

Vecka 1: 419

Vecka 2: 234

Vecka 3: 234

Vecka 4: 224

Vecka 5: 214

Vecka 6: 279

Vecka 7: 248

Vecka 8: 349

Vecka 9: 352

Vecka 10: 301

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS