Stort intresse köpa Ekenässkolan

Nu ligger den omhuldade och älskade Ekenässkolan i Särö ute till försäljning. Och intresset är stort – ett 50-tal personer är inbokade på visning av den anrika byggnaden.
– Det är en bra spännvidd på köparna, säger mäklaren Jenny Kihlberg Hoffblad.

ANNONS
|

Ekenässkolan i Särö fungerade i nästan hundra år som skola för både låg och mellanstadiebarn. Så sent som 2018 användes skolan för undervisning av Onsalabarn, som evakuerats under bygget av Furulidsskolan. Efter det blev Ekenässkolan stående öde och kommunen beslutade sig för att sälja hela fastigheten. Nu finns ett förhandsbesked som medger att skolan omvandlas till bostadsrätter och i morgon hålls första visningen av totalt tre.

Många vill visas

Och intresset är stort, berättar Jenny Kihlberg Hoffblad, mäklare på Husman och Hagberg, som fått kommunens uppdrag att sälja skolan.

LÄS MER:Anrika skolan är till salu – ska bli bostadsrätter

– Totalt handlar det om ett 50-tal personer som anmält sig för att komma på visningarna. Sedan är det så klart svårt att redan nu avgöra om alla är seriösa spekulanter, säger hon.

ANNONS

Det verkar också finnas många tankar om vad den gamla skolbyggnaden skulle kunna användas till i nästa skede.

LÄS MER:Ekenässkolans bostadsrätter kan få nej – strider mot översiktsplanen

– Det finns alla möjliga tankar om framtiden. Jag har talat med folk som vill skapa ett generationsboende i fastigheten, andra vill bilda en bostadsrättsförening, men det finns också de som funderar på att driva skola i lokalerna, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Kräver bygglov

Mycket hänger på hur mycket eventuella ombyggnader som krävs. Mäklarannonsen slår tidigt fast att på papper handlar det om en skola och att det är köparen som måste söka alla bygglov när det gäller så kallad ”ändrad användning”.

LÄS MER:Tumme upp för omstridda bostadsrätter – ja till omvandlingen av Ekenässkolan

– Köparen måste alltid söka bygglovet, men nu finns det ju ett löfte från kommunen. Enligt förhandsbeskedet har de lovat att det ska gå bra att sova på fastigheten, säger Jenny Kihlberg Hoffblad.

Verksam i Särö

Ekenässkolan ritades av arkitekten Orla Ygberg, som egentligen bara var verksam i Särö. Han ritade bara ett tiotal hus under karriären, alla i eller omkring närområdet och han avled 1936.

Ekenässkolan anses som ett bra exempel på nationalromantisk stil och är klassad som ”kulturhistoriskt intressant”. Kommunantikvarien Sofia Larsson har tidigare sagt till Kungsbacka-Posten att hon gärna skulle se en dokumentation av byggnadens kvalitéer innan en eventuell ombyggnad.

LÄS MER:Kommunen skulle köpa mark – plötsligt såldes den till en annan: ”Sämsta julklappen”

– Det är en väldigt välbevarad byggnad med en väldigt speciell stil, vackert takfall och väldigt fina fönster. Framför allt tycker jag att exteriören måste bevaras inför en ombyggnad, det måste gå att se att detta varit Säröbornas skola i nästan hundra år, sa hon i samband med en intervju i höstas.

ANNONS

Utropspriset inför försäljningen av Ekenässkolan ligger på 10 miljoner kronor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS