Ekenässkolans bostadsrätter kan få nej – strider mot översiktsplanen

Tjänstemännen säger nej till bostadsrätter i anrika Ekenässkolan i Särö och hänvisar till att översiktsplanen inte tillåter bostadsbyggen. Nu vill byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M) ha en ”fördjupad beredning” av ärendet, innan bygglovet avgörs.
– Personligen är jag inte negativ till tanken på bostadsrätter där, säger han.

ANNONS

Ekenässkolan är en av de mer klassiska byggnaderna i området, en skola ritad av arkitekten Orla Ygberg, som egentligen bara var verksam lokalt i Särö. Byggnaden är klassad som kulturhistorisk intressant och ägs av kommunen, som förra året bestämde sig för att sälja den.

Sedan i våras har skolan legat ute till försäljning hos en mäklare, där den beskrivs som ”ett unikt objekt för omvandling till bostadsrätter”.

Men omvandlingen till bostadsrätter kräver byggnadsnämndens godkännande.

Och där har processen stannat upp.

LÄS MER:350 nya bostäder på gång i centrala Kungsbacka

Vill säga nej

Enligt vad Kungsbacka-Posten erfar så vill tjänstemännen säga nej till omvandlingsplanerna. De hänvisar till översiktsplanen, som inte medger bostäder i det aktuella området.

Ärendet var tänkt att avgöras politiskt på byggnadsnämndens möte i juni, men lyftes i sista stund ut från dagordningen.

Nämndens ordförande, Thure Sandén (M), förklarar att han skickat tillbaka det till tjänstemännen för en ”fördjupad beredning”.

– Översiktsplanen är inte huggen i sten, och personligen är jag inte negativ till tanken på att omvandla Ekenässkolan till bostadsrätter. Tjänstemännen gör sina bedömningar, men det hör inte till ovanligheterna att vi politiker gör en annan bedömning. Det får vi diskutera politiskt när frågan till slut ska avgöras, säger han.

Det här är kommunstyrelsen som vill sälja skolan och som behöver bygglovet. Finns det inte en politisk press att säga ja?

– Nej. Vi tar ingen hänsyn till vem det är som söker, vi behandlar alla ansökningar med objektiva glasögon.

Varje fall unikt

Samtidigt är frågan en aning delikat. I området runt gamla Ekenässkolan finns grannar som vill stycka av och bygga, men som alltid får nej på sina ansökningar. Och då med hänvisning till att översiktsplanen, inte tillåter bostadsbyggen.

LÄS MER:Flera lägenheter planeras i klassisk tidningsmiljö: ”Vill skapa mysiga bostadsgårdar”

Ett ja till bostadsrätterna, kan inte det skapa ett prejudikat? Får kommunen så får jag?

– Vi prövar varje ansökan vi får, precis som vi gör idag. Varje fall är unikt. Men jag anser nog ändå att en ansökan om att få göra en avstyckning är ju väsensskild från detta med att omvandla Ekenässkolan till bostadsrätter, säger Thure Sandén.

Ekenässkolan användes som skola fram tills slutet av 2010-talet. Efter det har den utnyttjats som tillfällig skola för Onsalabarn, i samband med renoveringar och ombyggnader. Ett politisk avgörande om ja eller nej till bostadsrätter i den gamla skolan väntas tidigast i höst.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS