Märta och Ellen byggde vinnande fågelholken

Över 400 bidrag skickades in till fågelholks-SM. Märta Magnusson och Ellen Karlsson i klass 3a på Kullaviksskolan utklassade konkurrenterna – nu vinner de förstapris med sin fågelholk ”Mossis”.
– Det känns väldigt roligt, jag är så stolt över mina elever, säger Emma Gramnes Carlsson, klasslärare.

ANNONS
|

Det var i samband med att läraren Emma Gramnes Carlsson var på jakt efter något nytt projekt för eleverna som hon hörde talas om Naturskyddsföreningens tävling.

Hon var ute efter något som kunde ge en röd tråd i undervisningen om hållbar utveckling och tänkte att bygget av en fågelholk passade perfekt.

– Det tog in både det praktiska och det teoretiska genom planeringsarbetet. Sen hade vi ingen tanke på att det kunde gå så här bra. För mig var det viktigaste att vi kunde få färdigt en holk som vi sen kunde spika upp någonstans, säger hon.

ANNONS

Tävlingen arrangeras varje år i ett så kallat fågelholks-SM där skolklasser över hela Sverige kan delta. I år skickades hundratals bidrag in för bedömning av en jury och senare en omröstning på föreningens hemsida där svenska folket fick säga sitt.

På måndagen stod det klart att Märta Magnusson, 9 år och Ellen Karlsson, 10 år från klass 3a på Kullaviksskolan i Kungsbacka vunnit förstapriset i lågstadiekategorin.

LÄS MER:Så blir nya Björkris – bostäder och lyxigt motionsområde

”Trodde inte vi kunde vinna”

Deras bidrag har de valt att kalla för ”Mossis”, en fågelholk i trä, täckt med mossa och med en liten terrass för fåglarna att vila på. När de båda nåddes av beskedet under måndagsförmiddagen blev de väldigt glada.

– Det var vår fröken som kom in och berättade att vi vann idag. Det var jättekul och pirrigt, säger Märta Magnusson.

De fick många grattis av klasskompisarna men att de hade en chans att ta första platsen var inte något de räknat med.

– När vi tittade på de andra finalistbidragen såg vi att alla andra gjort fågelholkar med massa olika former, färger och andra roliga grejer. Då tänkte vi att vi inte kunde vinna, men vi satsade hårt ändå och när det var dags för röstning bad vi både släkt och vänner att gå in och rösta på oss, säger Ellen Karlsson.

ANNONS

LÄS MER:Här är skolorna som håller corona-stängt just nu

Ville ha den naturvänlig och skogig

Och det visade sig vara ett framgångskoncept, deras val att designa fågelholken så naturligt som möjligt tilltalade också både juryn och svenska folket.

– Vi ville att fåglarna skulle ha det bra och trivas i den, säger Ellen Karlsson.

Det är första gången som Ellen Karlsson och Märta Magnusson bygger något större tillsammans. De tog först inspiration från en modell av en sjöbod och utgick från den när de utformade fågelholken.

– Först ritade vi upp formen på ett papper och utgick lite från instruktionerna till hur sjöboden såg ut men sen stod det att man fick mer poäng om man hade mer fantasi och extrapoäng om det var i skogen. Då tänkte vi att vi ville att den skulle vara mer naturvänlig och mer skogig. Då blev den finare och mer fåglar flyttar in eftersom de trivs där, säger Märta Magnusson.

LÄS MER:Sport: Simon från Kullavik gör debut i Tre Kronor

”Så stolt över dem”

Båda håller med om att det svåraste med bygget var att få alla mått att passa.

– Det var lite svårt, botten fick vi först göra om för att det skulle bli bra, säger Ellen Karlsson.

Förutom att eleverna bara fick arbeta med återvunnet material fick de också välja ut en fågelart som fågelholken skulle passa särskilt bra för. Valet föll på den utrotningshotade staren, något som eleverna tog hänsyn till under byggandet.

ANNONS

– De fick då anpassa holkarna för att de skulle tilltala just den fågeln, till exempel genom att göra ett tillräckligt stort hål för att den skulle kunna komma in och må bra där. Eleverna har verkligen värnat om fåglarna när de byggt, jag är så stolt över dem, säger Emma Gramnes Carlsson.

LÄS MER:Rektorn på Engelska skolan känner sig som hemma: ”Vi har en mer formell stil”

Bostadsbrist i de svenska skogarna

Nu hänger flera av de färdiga holkarna i närheten av Kullaviksskolan, men för den vinnande holken ”Mossis” återstår en resa tillbaka hem från Skansen där den visats upp för juryn och inför omröstningen.

När den väl är tillbaka hoppas fågelholkens båda skapare Ellen Carlsson och Märta Magnusson att den också kan få komma skogen och fåglarna till godo.

Tävlingen startades för att stärka barn och ungas relation till fåglar och natur och enligt Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén är arbetet särskilt viktigt, då det råder bostadsbrist i de svenska skogarna.

– Det storskaliga svenska skogsbruket leder till att många fåglar inte har någonstans att bo, eftersom det saknas gamla träd. Finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Se stjärnfotografens bästa naturbilder från Kungsbacka

Specialpris till Särö skola

Förutom vinnarparet från Kullaviksskolan belönas också klass 3ab på Särö skola i Kungsbacka med ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna med motiveringen:

ANNONS

Eleverna bygger holkarna i grupper för att lära känna varandra över klassgränserna. De dekorerar holkarna med naturmaterial som de plockar själva och sätter upp dem i närområdet. Sedan är de med när fågelungarna kläckts i holkarna och ringmärks av lokala ornitologer. Ett viktigt arbete som skapar minnen för livet.”

Nu hoppas Emma Gramnes Carlsson att klasserna får chansen att bygga nya fågelholkar även nästa år. Både Ellen Karlsson och Märta Magnusson ser nu fram emot att bygga ännu mer i framtiden.

ANNONS