Diana Miscevic är naturvårdare på Västkuststiftelsen och kan se tillbaka på ett rekordår när det gäller antal besökare. Nu vill stiftelsen bygga ut fler parkeringsplatser, bland annat i populära naturreservatet Sandsjöbacka. Arkivbild: Mats H Ljungqvist.
Diana Miscevic är naturvårdare på Västkuststiftelsen och kan se tillbaka på ett rekordår när det gäller antal besökare. Nu vill stiftelsen bygga ut fler parkeringsplatser, bland annat i populära naturreservatet Sandsjöbacka. Arkivbild: Mats H Ljungqvist. Bild: Mats H Ljungqvist

Efter rekordåret – nu jagas fler p-platser i naturreservaten

Efter ett Coronaår som fått besökstalen i naturreservaten att explodera är jakten hård på att hitta fler parkeringsplatser. I Sandsjöbacka hoppas Västkuststiftelsen kunna öppna två nya större p-platser vid ingångarna till området. Och i Näsbokrok i Åsa söker länsstyrelsen bygglov för att dubblera antalet besöksparkeringar.

ANNONS
|

Sedan pandemin slog till har intresset för friluftsliv närmast exploderat. Det har märkts i naturreservaten, där både Länsstyrelsen och Västkuststiftelsen noterat rekordmånga besökare under året som gått. Men det ökade trycket märks också på ett annat sätt – under helgerna blir det snabbt full på parkeringarna i de mest populära områdena.

Nu satsar Västkuststiftelsen på att märka upp parkeringsytorna för att få mer ordning på bilburna besökare. Inte sällan väljer många att vildparkera när platserna tar slut – något som skapar friktion med grannar och närboende runt reservaten.

Parallellt med arbetet att styra upp parkeringsytorna förhandlar Västkuststiftelsen tillsammans med länsstyrelsen om nya avtal med markägarna. Förhoppningen är att få till helt nya parkeringsplatser vid två av ingångarna till Sandsjöbackaområdet.

ANNONS

– Jag kan egentligen inte säga så mycket mer eftersom förhandlingarna pågår. Men om vi får igenom ett avtal kommer de att lösa väldigt många problem vi haft med trängsel på parkeringarna, säger Diana Miscevic på Västkuststiftelsen, som förvaltar området.

Sandsjöbacka är ett av Västsveriges största naturreservat, ett stycke bevarad natur mellan Mölndal i norr och Kungsbacka i söder. Området har i dag flera ingångar, men parkeringarna är egentligen alldeles för små för ett så stadsnära område. När de skyltade parkeringarna tar slut är det vanligt att besökare vildparkerar – med påtagliga risker som följd.

– Visst kan man förstå att många inte vänder om man redan kört en halvtimme för att komma ut och det är mänskligt att man då försöker hitta en lucka någonstans. Men när folk ställer sig längs vägen blir det snabbt trångt och det skapar risker om det händer något och räddningstjänsten måste komma fram, säger Diana Miscevic.

Förutom Sandsjöbacka förhandlar Västkuststiftelsen också om en ny reservatsparkering med plats för 40 bilar vid populära Ramhultafallen.

– Det är roligt att så många fått upp intresset för natur och friluftsliv och glädjande nog kan vi se att nedskräpningen inte ökat i takt med besökarna. Men om man tycker det är för mycket folk eller trångt, så titta gärna på våra sidor i sociala medier. Där försöker vi på Västkuststiftelsen tipsa om andra reservat som kanske inte hunnit bli lika populära, säger Diana Miscevic.

ANNONS

Också länsstyrelsen i Halland har noterat att coronaåret medfört ett rekordstort antal besökare i naturreservaten. De har ungefär samma erfarenheter som Västkuststiftelsen – bristen på p-platser blir snabbt akut. De största problemen har länsstyrelsen haft på naturreservatet i Näsbokrok i Åsa.

– Det är vårt mest publika naturreservat och där har vi också mest bekymmer med att folk ställer sig längs vägen och på platser som skapar trängsel och risker, säger Mikael Stenström, reservatsförvaltare på länsstyrelsen.

I dagsläget rymmer p-platsen bara 20 bilar. Länsstyrelsen söker nu bygglov för ytterligare ett 20-tal parkeringsplatser i området.

– Det handlar om ytor som inte används för parkering idag. Tillsammans med en enklare ombyggnad av den befintliga parkeringen kan det ge totalt ett 30-tal nya platser. I bästa fall kan detta vara klart i sommar, det hänger på hur snabbt vi får svar på bygglovet, säger Mikael Stenström.

Mats H Ljungqvist

mats.h.ljungqvist@kungsbackaposten.se

ANNONS