Allt fler vaccineras mot covid-19 i Kungsbacka och region Halland.
Allt fler vaccineras mot covid-19 i Kungsbacka och region Halland. Bild: Olof Ohlsson

Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Under vecka 25 registrerades 16 nya fall av covid-19 i Kungsbacka. Det är sju färre bekräftade fall jämfört med veckan innan. Eftersom databasen Sminet legat nere kan det finnas viss eftersläpning i rapporteringen vilket påverkar det dagliga antalet fall, statistiken bör därför tolkas med viss försiktighet.

ANNONS
|

Under torsdagen presenterades ny statistik från Folkhälsomyndigheten. Siffrorna är fortfarande påverkade av de problem som myndigheten haft med rapporteringsdatabasen Sminet, men allt tyder på att smittan fortsätter minska i Sverige.

I Kungsbacka har 16 nya fall rapporterats in under vecka 25 vilket är en fortsatt stadig nedgång av antalet smittade av covid-19.

Enligt Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten rör det sig om en minskning på 30 procent nationellt jämfört med förra veckan. Hon reserverar sig däremot för att färre kan ha testat sig under midsommarhelgen, vilket kan ha haft en viss påverkan.

LÄS MER:Ett bekräftat fall av deltavarianten i Halland

Från och i dag införs även en del lättnader vilket innebär att Sverige nu går in i nivå två för anpassade restriktioner. Nu får bland annat krogarna ha öppet längre och deltagarantalet för offentliga tillställningar höjs.

ANNONS

I dag öppnas också sidan där det digitala vaccinpasset kan hämtas, vilket ska göra det enklare att resa för de som är vaccinerade.

LÄS MER:De äldre om kritiserade boendet: ”Det är en stor skam”

”Vissa som får sjukdomen klarar inte av det”

Även inom intensivvården har antalet inlagda patienter gått ner och antalet avlidna har minskat kraftigt.

– Trenden är att färre behöver vård, men vissa som får sjukdomen klarar inte av det. Det rör sig om ett par stycken som avlider varje dag. Det behövs en stor vaksamhet, pandemin är inte över även om vaccinationerna kommit långt, säger Sara Byfors under presskonferensen.

I region Halland har antalet nya fall minskat från 59 vecka 24 till 53 nya fall vecka 25. Enligt ett pressmeddelande från regionen domineras de halländska coronafallen fortfarande av varianten alfa, som tidigare kallades för den brittiska varianten. Antalet fall av deltavarianten, tidigare indiska, är fortfarande hittills lågt.

LÄS MER:Thomas blev svårt sjuk i covid: ”Inser hur nära döden jag var”

Analyserar nu samtliga positiva prover

Den 21 juni bekräftade regionen sitt första fall av deltavarianten som upptäckts hos en vuxen person som tidigare haft covid-19.

Framöver räknar Folkhälsomyndigheten med en fortsatt ökning av deltavarianten i Sverige som nu har 743 bekräftade fall. Förekomsten skiljer sig över landet där Värmland bland andra haft ett större utbrott.

– Det finns vissa områden där man behöver vara mer vaksam på hur man beter sig. Deltavarianten har en bättre förmåga att sprida sig, även i de förhållanden vi har nu gällande väder och kontakter, säger Sara Byfors under torsdagens presskonferens.

ANNONS

För att öka bevakningen kring hur virusmutationerna utvecklar sig kommer nu region Halland att analysera samtliga positiva prover med avseende på vilken mutation som gett utslag.

LÄS MER:Nu släpps de sista årskullarna in i vaccinationsbokningen

Allt fler vaccineras

Antalet vaccinerade fortsätter att stiga i Sverige och en stor andel av befolkningen tycks enligt Folkhälsomyndigheten ha en hög vilja att få vaccin.

Fram tills slutet av juni har 4,7 miljoner personer i Sverige fått minst en dos. I region Halland har 64 procent fått första dosen, vilket är över rikssnittet på 55 procent, och 40 procent är fullt vaccinerade.

Till och med förra veckan har 288 994 vaccindoser givits i Halland.

Under veckan har de yngsta åldergrupperna släppts på och från och med fredag kan alla fyllda 18 år och äldre boka tid för vaccination mot covid-19 i Halland.

Folkhälsomyndigheten har nyligen också beslutat att 16–17-åringar ska vaccineras med ett gemensamt startdatum för alla invånare i hela Sverige.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS