Nu släpps yngre åldersgrupper på för vaccination mot covid-19.
Nu släpps yngre åldersgrupper på för vaccination mot covid-19. Bild: Lina Salomonsson

Nu släpps de sista årskullarna in i vaccinationsbokningen

Nu står det klart att Region Halland blir bland de första regionerna i Sverige att släppa på alla årskullar. Nästa vecka släpps alla som är 18 år och äldre in i vaccinationsbokningen, det rapporterar Hallandsposten.
– Det känns verkligen jätteroligt, säger Pernilla Wallerstedt, Region Hallands vaccinsamordnare till tidningen.

ANNONS
|

Under onsdagen släppes de födda 1993 eller tidigare fram för att kunna boka tid för vaccination mot covid-19 i Region Halland. Nu står det också klart att resterande årskullar över 18 år kommer släppas på under nästa vecka.

Först ut är de födda 1994 och 1995 som släpps in på måndag, följt av födda 1996–1997 på tisdagen, 1998–1999 på onsdagen, 2000–2001 på torsdagen och slutligen födda 2002–2003 på fredagen.

– Att vi nu släpper in så många hänger samman med tillgången på vaccin och på att de yngre åldersgrupperna visat sig vara lite mindre snabba med att boka tid. Intresset är stort, men de tar lite längre tid på sig, säger Pernilla Wallerstedt till Hallandsposten.

ANNONS

LÄS MER:Ett bekräftat fall av deltavarianten i Halland

Har god vaccinationstakt

Det innebär att Halland blir en av de regioner i Sverige som är först ut med att kunna släppa på de yngsta invånarna. De inledde fas 4 den 14 maj och varje vecka har nya åldersgrupper släppts på enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation om principen äldst först.

Oftast har upp till fyra årskullar kunnat släppas fram per vecka. Nyligen beslutade även Folkhälsomyndigheten att också 16–17-åringar ska vaccineras med ett gemensamt startdatum för alla invånare i hela Sverige.

– Blir det nu i juli så det sannolikt att vi kommer erbjuda dem vaccination på våra vaccinationscentraler och vårdcentraler. Blir det senare så kanske det blir en fråga för skolsköterskorna, säger Pernilla Wallerstedt till Hallandsposten.

Pernilla Wallerstedt, vaccinsamordnare i Region Halland
Pernilla Wallerstedt, vaccinsamordnare i Region Halland Bild: Privat

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Åter ökning av bokningar från Västra Götaland

Hon ser däremot att i takt med att regionen släpper på allt fler åldersgrupper så ökar också bokningarna från de som är folkbokförda i Västra Götaland.

– Vi har sett en ökning de senaste dagarna, säger hon.

Under midsommarhelgen kommer regionen ha öppet för självprovtagning för covid-19 först på söndagen. På midsommarafton och midsommardagen håller de stängt.

LÄS MER:Trots stoppad vaccinturism – Halland halkar efter i fas 4

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS