Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare i region Halland, medverkar på måndagens presskonferens.
Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare i region Halland, medverkar på måndagens presskonferens. Bild: Johan Persson

Ett bekräftat fall av deltavarianten i Halland

Under Region Hallands pressträff under måndagen kunde de meddela att det första fallet av deltavarianten bekräftats i Halland.
– Det är en vuxen individ som haft infektionen tidigare, säger Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Vid klockan 14 på måndagseftermiddagen inledde Region Halland sin pressträff om coronaläget. Där kunde smittskyddsläkare Maria Rydberg Mo bekräfta att det första bekräftade fallet av deltavarianten upptäckts i Halland.

– I dagsläget har vi ett konstaterat fall, det är en vuxen individ som haft infektionen tidigare och blivit reinfekterad. Det understryker hur viktigt det är att man är noggrann att följa råd och testa sig när man får symptom, även om man tidigare varit sjuk, säger hon under pressträffen.

LÄS MER:Så ser coronaläget ut i Kungsbacka

Just nu genomförs en intensifierad smittspårning och i dagsläget är det endast ett fall de har kännedom om. Möjliga kontakter som den smittade personen haft provtas i stor omfattning.

ANNONS

Just nu analyserar regionen tio procent av de provsvar som är positiva, utöver de som skickas in vid större utbrott eller då den som insjuknat redan haft covid-19 eller är vaccinerad. Då analyseras alltid provsvaren för vilken typ av virusvariant det rör sig om.

Sprids mycket snabbare

Under pressträffen betonade smittskyddsläkare Maria Rydberg Mo att deltavarianten har visat sig spridas snabbare eftersom det krävs en mindre mängd virus för att bli sjuk. Smittvägarna är däremot samma som för tidigare varianter, därför gäller samma smittskyddsåtgärder som tidigare.

LÄS MER:Så många vaccinerades första veckan i Tingbergshallen – nu höjs tempot ytterligare

Under de senaste veckorna har man sedan en längre tid tillbaka kunnat konstatera att smittan minskar i regionen och även i Kungsbacka, trots att siffrorna ska tolkas med viss försiktighet med anledning av problem med rapporteringsdatabasen ”Sminet”.

– Samhället håller på att öppna upp men deltavarianten är ett orosmoment. Om folk ändrar beteendet för mycket ökar riskerna. Ser du att det är trångt på favoritstranden, tänk över om det är nödvändigt att stanna där, kan du vara någon annanstans, säger Maria Rydberg Mo.

Bättre skydd efter andra dosen

Hon menar också att det finns studier som talar för att deltavarianten kan ge en svårare sjukdomsbild, men det krävs mer data och erfarenhet för att med säkerhet kunna bekräfta det.

ANNONS

Det finns även studier som visar att skyddet efter en vaccindos är sämre mot deltavarianten, men att den är god efter andra.

I Region Halland har 54 procent fått sin första dos och närmare 31 procent av invånarna är färdigvaccinerade.

Hur pass bra skydd man har mot andra varianter av covid-19 efter en dos är däremot individuellt.

– Med en dos i kroppen har man bättre förutsättningar att hantera viruset, men det är stor skillnad från person till person, Maria Rydberg Mo.

Födda 1989 eller tidigare kan boka vaccinationstid

Två doser ger enligt chefläkare Anders Åkvist ett mer långsiktigt skydd. Just nu menar han att vaccinationstäckningen i Halland är god och jämnt fördelad.

Just nu kan de som är födda 1989 eller tidigare boka tid för vaccinering. De som är födda 1991 eller tidigare kan boka från den 22 juni och 1993 eller tidigare kan boka från 23 juni. När ytterligare åldersgrupper släpps på kommer att presenteras efter hand beroende på leveranser och bokningstryck.

Enligt Folkhälsomyndighetens uppdaterade prognos bedöms alla vuxna, samt barn för vilka vaccination rekommenderas, ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 5 september.

LÄS MER:Trots stoppad vaccinturism – Halland halkar efter i fas 4

Enligt regionen kommer inga ytterligare åtgärder att vidtas efter att deltavarianten bekräftats i området, utan eftersom smittvägarna är samma som för tidigare varianter gäller samma råd som innan.

ANNONS

– Håll avstånd, ha god handhygien och umgås inte i för stor krets. Det är också viktigt att även om man är fullvaccinerad och har ett bra skydd kan man få mildare varianter av sjukdomen. Då riskerar man att inte uppfatta sig själv som sjuk, men ändå sprida viruset vidare. Det finns därför skäl att hålla i och hålla ut, säger Maria Rydberg Mo.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS