Klimatförändringar har inneburit att pollensäsongen infaller tidigare nu än för 50 år sedan.
Klimatförändringar har inneburit att pollensäsongen infaller tidigare nu än för 50 år sedan. Bild: Lina Salomonsson

Så blir årets pollensäsong – experten ger sin prognos

Det blev en relativt lindrig start på årets pollensäsong, men nu väntas halterna öka. Det vackra vädret innebär mer pollen, förklarar pollenforskaren Åslög Dahl:
– Då kan det gå upp ganska mycket.

ANNONS

Pollensäsongen är här och väntas komma igång ordentligt den närmsta tiden. Orsaken till detta är det mildare vädret, förklarar Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap i Göteborg.

– Klibbalen är mitt uppe i sin blomning och håller på att spridas som bäst just nu, men vi ser också att sälgen börjat komma igång. Är man björkpollenallergier känner man ofta av både al och sälg.

Pollensäsongens topp brukar infalla mellan maj och juli, när mycket pollen sprids i luften samtidigt. Men hittills har det varit en relativt lindrig start på pollensäsongen i området, det vackra vädret till trots, berättar Åslög Dahl.

ANNONS

– Det har inte kommit ut lika mycket pollen nu eftersom det varit ganska kallt om nätterna än så länge. Men nu verkar det se ut att bli mildare väder, och då kan det gå upp ganska mycket.

Mildare pollensäsong att vänta

Men det mesta verkar tyda på att det blir en något mildare pollensäsong i år jämfört med tidigare år, säger Åslög Dahl.

– Våra egna björkar har till exempel inte laddat upp riktigt lika mycket nu som vissa andra år. Det som kan hända är att pollen kommer in söderifrån, men det är svårt att säga något om nu.

Hur pollensäsongen kommer att se ut varje år påverkas av flera faktorer, till exempel hur fjolårets blomning såg ut. Men främst är det klimatet som har störst betydelse.

– Björken kan till exempel påverkas av vad det var för väder under våren och försommaren året innan. När det gäller gräs så kan det bli mycket pollen om våren kommer tidigt, säger Åslög Dahl.

Infaller flera veckor tidigare

Klimatförändringar har också gjort att pollensäsongen generellt sätter igång tidigare nu jämfört med för 50 år sedan.

– Det syns väldigt tydligt. Vi började mäta pollen på 1970-talet och våren kommer mellan två och tre veckor tidigare nu. Enstaka år kan det fortfarande vara kallt, men genomsnittet är mycket tidigare nu, säger Åslög Dahl.

ANNONS

För den som lider av pollenbesvär är det viktigt att se till att man har läkemedel hemma redan nu, påminner Åslög Dahl. Utöver det finns det flera andra tips för att underlätta vardagen.

– Man ska till exempel se till att inte vädra när det är höga pollenhalter ute, även nattetid. Pollen kan transporteras från kontinenten och faller ofta ner under natten. Pollen sätter sig ju även i hår och kläder, så att skölja håret innan man lägger huvudet på kudden till exempel kan hjälpa.

Experten tipsar – så överlever du pollensäsongen

• Vädra inte när det är höga pollenhalter ute, inte heller nattetid. Pollen kan transporteras via högtryck som kommer in söderifrån, som sedan faller ner under natten.

• Låt bli att träna vid höga pollenhalter. Eftersom man andas in mycket mer luft när man tränar, får man också i sig mer pollen. Det spär på inflammationen man har, och det kan då finnas risk att utveckla astma om man inte redan har det.

• Skölj håret innan du lägger dig och byt kläder när du kommer hem.

LÄS MER:Helena i Onsala fångade norrskenet på bild: ”Magiskt”

LÄS MER:Britta, 79, engagerar sig för flyktingarna: ”Fantastiskt lära känna andra kulturer”

LÄS MER:Polisen vet vem som tände på vid Norra Torggatan

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS