Britta, 79, engagerar sig för flyktingarna: ”Fantastiskt lära känna andra kulturer”

Britta Kjellberg förlorade sin man i höstas. Hon började då gå till språkcaféet i Anneberg en gång i veckan och där har hon träffat sin bästa vän, Kavira Bwenge Angelina från Kongo Kinshasa. Nu förbereder sig Britta för att ukrainska flyktingar ska komma till kommunen.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Britta Kjellberg, Kavira Bwenge Angelina, Khambu Tsongo Florance och Jalila sitter och pratar på språkcaféet i Älvsåkers församlingshem. Denna måndagen är det fullt med vuxna och barn, några nya ansikten får ett varmt välkomnande. Det dricks kaffe och tjattras, samtalen på svenska tas i långsam takt för att nyanlända ska få lära sig i sin takt.

Britta Kjellberg och hennes man flyttade till Anneberg för några år sedan. Hennes man var demenssjuk och de senaste fem åren har mycket av tiden gått åt att hjälpa honom. När han gick bort i september började hon gå till språkcaféet på måndagar.

– Först träffade jag en familj från Eritrea här på språkcaféet. Efter den gången regnade det kraftigt så jag erbjöd mig att köra hem dem. Då kom vi på att vi bodde grannar, berättar Britta Kjellberg.

ANNONS

Träffas hemma hos varandra

Hon säger själv att hon inte är så framåt men så träffade hon Kavira Bwenge Angelina från Kongo Kinshasa och de blev snabbt nära kompisar. De hittar på saker även utanför språkcaféet.

– Britta tog med mig på folkdans, det var roligt. Vi brukar diskutera, läsa och förklara tillsammans. Jag tycker det är viktigt att man träffar svenskar lär sig språket och det svenska samhället. Det hade varit kul att gå på någon debatt, teater eller kulturevenemang också, säger Kavira Bwenge Angelina.

– Kommer du ihåg när ni var hos mig första gången och vi läste Nalle Puh? De tre minsta barnen satt tysta helt tysta i två timmar medan vi läste. Det är samma när jag kommer hem till er, de är så snälla mot varandra och bråkar aldrig, säger Britta Kjellberg.

Oro över att behöva flytta

Kavira Bwenge Angelina är ensamstående med fyra barn, varav den äldsta är 18 år och yngsta nio år. De kom till Sverige för över ett år sedan. Först bodde de några månader i Alléskolan, sedan fick de flytta till lägenheten i Anneberg. Kavira berättar att det är många nyanlända som bor i Anneberg som är oroliga över framtiden.

– Det är svårt att hitta nytt boende och det är inte alla som förstår hur man ska göra. Det blir mycket stress för alla. Jag hade önskat att det var fyra år för då hade man kanske haft någon chans att hitta nytt boende, säger hon.

ANNONS

Hennes syster Khambu Tsongo Florance håller med. De båda är är oroliga över att behöva flytta tillbaka till Alléskolan. Familjen har knappt köpt några saker till lägenheten för de kanske inte får ta med det om de måste flytta. Det fanns lite saker i lägenheten sedan innan och familjen fick två sängar av Britta.

– De kämpar verkligen. Kungsbacka kommun tar bättre hand om demenssjuka än barnen, det har jag märkt. Jag önskar att fler svenskar skulle komma hit och se att det är inte så farligt, man lär känna andra människor och andra kulturer. Det är fantastiskt, säger Britta Kjellberg.

”Man träffar nya kompisar”

Hon och Kavira hoppas att det kommer fler svenskar till språkcaféet nu när pandemin börjar släppa. Kavira är framåt och vill lära sig allt om Sverige, hon är engagerad i Kungsbacka IF där hennes barn spelar fotboll.

Hon frågar Britta om hon tycker att hon ska testa att snusa för att alla gör det i Sverige och hela bordet skrattar när Britta skakar på huvudet.

– Svenskar är bra men de pratar inte så mycket. Här på språkcaféet är bra man träffar nya kompisar, säger Kavira.

I och med kriget i Ukraina började minnen från hemlandet att dyka upp hos Kavira Bwenge Angelina och systern Khambu Tsongo Florance från Kongo Kinshasa och också hos Jalila från Syrien.

ANNONS

– Det man sett vi gränsen är att många blir diskriminerade. Vi hoppas att Sverige inte gör så, Sverige är bra och alla människor är lika värda.

LÄS MER:Klart: Kungsbacka kommun inför språktester för ny personal

LÄS MER:Tomma huset har kostat skattebetalarna 22,4 miljoner: ”Inte bra ekonomiskt”

LÄS MER:Åsa IF efterlyser fotbollsutrustning – vill få unga nyanlända börja spela

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS