Helena i Onsala fångade norrskenet på bild: ”Magiskt”

Helena Jansson satt på balkongen hemma i Onsala när hon äntligen fick se ett norrsken för första gången. Och hon lyckades fånga fenomenet på bild.
– Det dansade över hela himlen, säger Helena Jansson.

ANNONS

Mängder med bilder har laddats upp i Facebookgruppen Norrsken i Västra Götaland under gårdagskvällen och natten. En av de som lyckades fånga fenomenet på bild var Helena Jansson i Onsala. Hon var ute på balkongen med vännen James Satherley när ljusshowen verkligen tog fart.

– Det var helt magiskt! Först såg vi ett litet grönt sken och kände oss redan då nöjda med att faktiskt ha sett det, och var på väg in. Men så drog det igång ordentligt. Det dansade över hela himlen, det var nästan overkligt, berättar hon.

Första gången med egna ögon

Det var första gången Helena fick se norrsken med egna ögon, och upplevelsen var verkligen speciell berättar hon.

– Vi kände oss helt saligt lyckliga efteråt. Det var knappt så vi kunde sova. Det är precis som att energin blir lite annorlunda när det håller på att spela också. Det blir alldeles stilla, det var verkligen magiskt.

Men Helena var väl förberedd. Redan under dagen hade hon fått en notis i mobilen om att chanserna för norrsken såg goda ut genom en särskild app.

– Den säger till när det kan vara norrsken, men är ju aldrig någon garanti. Sedan kan det gå lite i vågor. Skenet kanske är som mest intensivt under en kvart, och sedan kan det komma igen. Så man får vara lite uppmärksam.

Med sig ut på balkongen hade hon också en kamera. För att verkligen fånga ljusfenomenet på bild gäller det att ha rätt inställningar.

– Det funkar inte lika bra att knäppa en bild med mobilen till exempel. Utan bäst är om man har ett kamerastativ och ställer in kameran med lång bländartid så den släpper in mycket ljus, förklarar Helena.

Ny chans på måndagskvällen

Och bilderna har fått mycket positiv respons, särskilt bland vänner i andra delar av världen, berättar Helena.

– Ja, jag har bland annat vänner i USA, Italien och England och alla är väldigt fascinerade och skriver saker som ”Herregud wow! Har du fått se det!”

För den som är sugen på att själv uppleva naturfenomenet tror Helena på att det finns goda chanser även under måndagskvällen- och natten.

– Har vi tur så kommer det ett nytt skådespel ikväll! Så det kan bli en filt och en kopp kaffe ikväll med, säger Helena med ett skratt.

LÄS MER:Rekordbidrag till stadsodlare – får 900 000 i EU-pengar

LÄS MER:Sällsynt norrsken över Kungsbacka

LÄS MER:Här planeras över 80 lägenheter – ett dike hotar bygget

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS