Så tog Owe från Kungsbacka Nintendo till Sverige – och skapade spelhysteri

Det är nu 40 år sedan Owe Bergsten från Kungsbacka spontanköpte ett Game & Watch-spel i en butik i Singapore. Det infallet förändrade hans liv och blev starten på Nintendos framgångar i Sverige.
– Jag spelade hela vägen hem och sedan kontaktade jag företaget i Japan.

ANNONS
|

Owe Bergsten startade radiobutiken El-Be HiFi tillsammans med två kompanjoner, direkt efter gymnasiet, parallellt med studierna på Chalmers. Den första butiken låg på Syrengatan, men flyttade senare till Storgatan, i huset som brann ner 2014. Det var en hifi-butik, den första i sitt slag i Kungsbacka. Han trivdes, och affärerna gick bra. 1981 var han på affärsresa till Singapore för att köpa in elektronik till butiken när han råkade komma över en handhållen spelmaskin vid namn Game & Watch som han spontant slog till på och tog med sig hem till Sverige.

– Jag blev eld och lågor, spelade hela vägen hem, men jag trodde inte att det var lösningen på min framtid.

ANNONS

Där och då hade Owe ingen aning om hur stor betydelse prylen han precis köpt skulle komma att få i hans liv.

LÄS MER:Ralf Jutvik, 95, är årets företagare i Kungsbacka kommun: "Ska fira med vännerna på jobbet”

Böcker om Nintendos väg till Sverige

Martin Lindell är dataspelsentusiast och har skrivit flera böcker om spel, två specifikt om Nintendo. Den första heter ”8 bitar på 80-talet: Nintendos marsch in i de svenska hemmen”. Den skildrar detaljerat hur det hela startade, januaridagen 1981 i Singapore, och hur det fortsatte, med Owe Bergstens envisa kamp för att få lansera Nintendo i Sverige.

– Owe åkte ju till Japan, han var seriös redan från början, för han trodde så starkt på produkten, berättar Martin Lindell för Kungsbacka-Posten.

Martin Lindell i Super Mario-kostym på SM i Nintendokunskap som arrangerades på Retrospelsfestivalen i Malmö 2019
Martin Lindell i Super Mario-kostym på SM i Nintendokunskap som arrangerades på Retrospelsfestivalen i Malmö 2019 Bild: Sebastian Pettersson

Den avgörande resan till Kyoto

Owe Bergsten kunde inte släppa tanken på att något som fascinerade honom så djupt även borde intressera andra. Han ville ge svenskarna samma spelupplevelse. Genom att kontakta Japans handelskammare fick han kontaktuppgifter till det japanska företaget Nintendo. Dit skickade han meddelanden via telex, föregångaren till faxen, flera gånger innan han fick svar. Owe visar en tummad pärm med den första kommunikationen med den japanska exportchefen. Svaren är fåordiga.

– Han skriver att han inte fått mina meddelanden. Han använder mycket förkortningar, man betalade för att skicka telex. Jag lyckades i alla fall få en inbjudan, berättar Owe medan han bläddrar bland de sköra, lätt gulnade sidorna.

ANNONS

Den där första resan till Japan minns Owe Bergsten påfallande starkt. 25 augusti 1981 satte han sig på planet, utrustad med de goda råd han fått från en kollega som arbetat med japaner. Det första tipset var att träffa rätt person, det andra att se till att bli bjuden på lunch eller middag. Det tredje rådet var att inte tjata och att till sist överlämna en fin present av kristall. Trots noggranna förberedelser gick allt till en början snett. Planet blev ett dygn försenat, Owe missade mötet han bokat och kom istället till landet mitt under en japansk storhelg.

– På något sätt tog jag mig till Kyoto, där huvudkontoret ligger. Jag vet inte var jag fick kraft ifrån, jag var väldigt blyg på den tiden. Alla skyltar var på japanska. Jag tog in på ett hotell där de hade skandinavisk afton så jag beställde in senapspanerad falukorv.

Dessa glasklara minnen avslöjar hur viktig denna resa var för den unge affärsmannen. Han lyckades få kontakt med exportchefen Todori och följde sin gode väns råd om att inte tjata om affärer och att se till att bli bjuden på middag. Presenten ifråga blev ett askfat från det klassiska glasbruket Orrefors.

ANNONS

– Jag fick skjuts hem efter middagen, satt där bak i bilen och sträckte fram presenten. Todori öppnade den och frågade om det var kristall. Sedan sa han att Bergsala får Game & Watch i Sverige, 10 000 exemplar, för en miljon kronor. Jag får nypa mig i armen när jag tänker på att allt klaffade. Att jag fick tag på Todori trots att planet var försenat.

LÄS MER:Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

Mariostatyn flyttar

Mycket har hänt på 40 år. Tiden då Owe Bergsten hade insyn i Nintendos planer är förbi. Men fortfarande är Bergsala en betydelsefull kugge i storföretagets maskineri.

– I andra länder har Nintendo egna kontor vid det här laget. Men den skandinaviska marknaden styrs fortfarande från Kungsbacka, säger Martin Lindell.

Just nu ligger kontoret på Marios gata 21 i flyttlådor. Bara Owes rum är intakt. På skrivbordet står datorn och i bokhyllorna finns de välkända tv-spelsfigurerna i olika storlekar. Men snart ska även det packas ner och flyttas. Ett nytt kontor är på gång, bara trettio meter framför det gamla. Landmärket, den höga Mariostatyn som blickar över E6:an, måste maka på sig, men den världsberömda rörmokaren ska självklart ståta framför Bergsala även i framtiden. Lagret har flyttat till Borås, men Nintendos generalagent i Skandinavien stannar i Kungsbacka, nära Owes hem i Onsala.

ANNONS

– Inte bara därför, det har ju alltid legat här.

Bergsala såldes för en krona

Men Bergsala har inte alltid varit i Owe Bergstens ägor. Under 80-talet såg skattereglerna annorlunda ut, och för att få loss kapital var det mest förmånligt för Owe att sälja bolaget. Under ett par år ägde därför fastighetsbolaget Aranäs Nintendos svenska generalagent. Det var under några riktigt mörka år i speljättens historia. Fickspelen var ointressanta, och någon ny produkt hade inte kommit. Men Owe arbetade kvar, och tappade aldrig hoppet om en ny succé. På ett styrelsemöte hösten 1985 presenterade han en nyhet, som ännu inte fanns i Europa.

– Jag visade en offert på ett nytt tv-spel, men Aranäs var så trötta på det där. Det hade gått dåligt i flera år och de ville bara bli av med det. Jag fick köpa tillbaka Bergsala för en krona.

Tv-spelet som Owe trodde så starkt på var inget mindre än NES, Nintendo Entertainment System, i folkmun numera känt som 8-bitars. 1986 startade det som skulle bli Nintendos största försäljningsframgång för lång tid framöver.

Owe Bergsten beskriver sin karriär tätt knuten till den japanska speltillverkaren som en berg- och dalbana. I backspegeln kan man se att varannan produkt gjort succé, medan de däremellan inte nått upp till förväntningarna. Super Nintendo blev inte samma framgång som NES, Gamecube sålde inte lika bra som Nintendo 64. Owe säger att han själv haft svårt att förutspå framgångarna.

ANNONS

– Man tror ju vad man vill tro på. Ibland kan man inte riktigt skilja på hopp och tro.

Brinner fortfarande

Men just tron och engagemanget har troligtvis varit en del av framgången för företaget. På samlarmarknaden kan man se tecken på att Kungsbackaföretaget lyckats nå ut.

– Gamla Game & Watch är ganska svåra att få tag på nuförtiden. Men i Norden såldes fler än i andra länder, så här finns fler bevarade. Bergsala är duktiga på vad de gör, säger Martin Lindell.

LÄS MER:Flykten från storstaden gynnar Kungsbackaföretaget

Owe Bergsten är blygsam, men kan inte förneka att Martin Lindell har rätt i sak. Fickspelet sålde långt bättre i Sverige än i övriga Europa i början av 80-talet. Efter Japan var den skandinaviska marknaden störst i världen. Inte per capita, utan totalt.

– På en månad sålde vi lika många spel som det gjordes i Tyskland på ett år. Men andra leksaksdistributörer hade tusentals, kanske tiotusentals produkter att lansera. Vi hade bara en och vi brann för den, säger Owe.

Han brinner fortfarande. 71 år gammal har han inga planer på att gå i pension.

– Jag vill följa utvecklingen och vara med om historien. Jag är barnsligt intresserad av teknik.

LÄS MER:Lista: Minns du de klassiska Nintendo-spelen?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS