Flykten från storstaden gynnar Kungsbackaföretaget

Pandemin har påverkat villabranschen positivt. A-Hus och Deromes anläggning i Anneberg utökar personalstyrkan med 25 procent i år.
– Vi ser en trend att många flyttar från storstäderna, säger vd Johan Axelsson.

ANNONS

Han har bråda dagar, det är styrelsemöten och andra viktiga sammankomster, men inte värre än vanligt, säger han. Han visar runt på anläggningen längs Älvsåkersvägen som hyser både kontor, verkstad och sågverk.

Från vägen ser det stort ut, men från gårdsplanen bakom kontorsbyggnaden framträder vidden av arbetsplatsen bättre. Timmerbilar och lastbilar kör fram och tillbaka. På ställningar står färdiga ytterväggar försedda med fönster, isolering och träfasad, uppradade framför varandra.

– De här väggarna monteras på byggplats och är försedda med tak på om en vecka. För våra samarbetspartners är det inte så komplicerat att sätta ihop dem, säger Johan Axelsson.

LÄS MER:Logistikforskare förutspår framtiden – ”Självkörande lastbilar redan här”

Ofta har konsumenten hjälp med montaget och färdigställandet fram till slutbesiktning. Johan öppnar dörren in till en av verkstäderna där ett gäng medarbetare arbetar med att sätta ihop väggblock som så småningom ska bli hus. Han påpekar att det är bra tempo och att medarbetarna är samspelta. Det påminner om en tomteverkstad när man betraktar arbetet på avstånd.

Inne i ”tomteverkstaden” tillverkas ytterväggar till villor.
Inne i ”tomteverkstaden” tillverkas ytterväggar till villor. Bild: Mia Sandblom

– Vi är väldigt noggranna med våra rutiner här. Många arbetsuppgifter kan utföras på distans, men inte det här som görs på våra produktionsanläggningar. Därför håller vi isär olika avdelningar, och blandas inte under lunchrasten och så vidare.

Både privatkunder och företag

A-hus grundades 1947 i Anneberg, och tillhör sedan 40 år tillbaka Deromekoncernen. A-hus producerar villor till privatkunder, men Derome Plusshus finns också i Anneberg. Johan Axelsson är vd för Derome Husproduktion, som alltså innehåller båda varumärkena.

– Plusshusen säljs huvudsakligen till bostadsutvecklare. Så vi tar emot både företagskunder och privatkunder, vilket gör oss väldigt breda, säger han.

Förra året, det första coronaåret, gick bra, bortsett från ett par skakiga månader på våren, då oron tycktes ha lamslagit marknaden.

– Det fanns en oro i början, men från maj stabiliserades marknaden och har efter det blivit starkare och starkare.

Fler längtar till landet

Johan Axelsson ser en trend att människor flyttar från städerna. Statistik från rörelsemönstret 2020 visar att fler flyttade från storstäderna än tvärtom. Fler tycks längta ut mot mindre orter och till landsbygden. Trängsel har det senaste året fått en sämre klang än vanligt, och behovet av att vara utomhus har vuxit.

– Digitaliseringen har gjort att fler börjat arbeta hemifrån och då är inte närheten till stan lika viktig. Dessutom värdesätter många sitt boende på ett annat sätt än tidigare, säger Johan Axelsson.

Johan Axelsson är vd på Derome Husproduktion och tycker att det är roligt sätta upp och arbeta aktivt mot mål.
Johan Axelsson är vd på Derome Husproduktion och tycker att det är roligt sätta upp och arbeta aktivt mot mål. Bild: Mia Sandblom

Om detta är en coronaeffekt så kanske marknaden lugnar sig snart? Klarar sig A-hus och Derome då?

– Vi har ju den fördelen att vi kontrollerar hela kedjan, från skog till hus. Vi är breda i att leverera både villor och flerfamiljshus. Alla delar går inte dåligt samtidigt, säger Johan Axelsson.

Har ni några utmaningar framför er?

– Det är en aggressiv prisutveckling på virke i och med ökad efterfrågan. Främst i USA, men det påverkar ju resten av världen också. En annan utmaning är ju att klara av att växa, och att ta hand om fler anställda. En ökning med 25 procent innebär att ett flertal nyrektryteringar behöver göras under året.

LÄS MER:Kommunens största privata arbetsgivare har haft ett hektiskt år

Stor arbetsgivare i Kungsbacka

Derome och A-hus är en stor arbetsgivare i kommunen. På sågverket arbetar ungefär 60 personer, och på övriga anläggningen drygt hundra. Därtill finns en bygghandel i Kungsbacka, och ett flertal byggfirmor som arbetar med produkterna ute på byggen. Företaget arbetar över hela Sverige, men främst i den södra tredjedelen.

– Vi startade I Derome för 75 år sedan med en enkel bysåg och idag är vi ett bolag som omsätter många miljarder och finns på cirka 70 platser i Sverige. Men vi är fortfarande familjeägda och drivs av den tredje generationen, som hela tiden gör långsiktiga satsningar i verksamheten, säger Johan Axelsson.

ANNONS