Ralf Jutvik, 95, är årets företagare i Kungsbacka kommun: "Ska fira med vännerna på jobbet”

Årets engagemang, affärsidé, utveckling, unga företag. Flera priser delades ut till lokala entreprenörer och företag. Åldersspannet var nog det största hittills. Årets unga företagare vann 31-åriga Anton Gustafsson och årets företagare tog Ralf Jutvik, 95, hem.
– Det känns fint, nu ska jag hem och fira med mina kollegor, säger han.

ANNONS
LocationKungsbacka||

Med 64 år mellan dem, snudd på en hel pensionsålder stod de båda vinnarna bredvid varandra efter prisutdelningen för årets företagare 2021. Ralf Jutvik från Onsala med sina 95 år, startade sitt senaste företag Biotech 2007. Redan 1956 startade han sitt första företag och efter ett 73-årigt yrkesliv har han hunnit med mycket. En del av motiveringen till vinsten löd:

”Med nyfikenhet för ny teknik kopplat till sitt affärssinne och outtröttliga engagemang har denna person startat flera bolag genom åren som verkat på den globala marknaden. Trots att andra gått i pension för länge sen brinner lågan fortfarande starkt för att utveckla affärer och sitt bolag.”

ANNONS

– Det känns fint, väldigt uppskattat. Tack så mycket. Jag ska fira med anka och sparris och med vännerna på jobbet, säger Ralf Jutvik när han tar emot priset.

”Ta första steget och våga testa ”

Hans företag har under flera år blivit utnämnt som ett av superföretagen i Sverige och fick uppmärksamhet under pandemin, företaget är en av brickorna i kampen mot corona. De tillverkar en avgasare för vetenskapliga analysinstrument som bland annat används när man testar läkemedel och vaccin.

Äldre man röd keps turkos tröja.
Ralf Jutvik ska hem och fira vinsten med vännerna på företaget och med en god middag. Bild: Ellinor Svensson

LÄS MER:Restaurangernas glädje när restriktionerna lättas: ”Betyder extremt mycket”

Priset som årets unga företagare vann Anton Gustafsson som idag driver tre bolag. Han har drivit företag i tio år och det var med ett UF-företag som allting började.

– Det känns fantastiskt kul. Det gäller att ta första steget som ung företagare och våga testa. Att jag började med UF-företag har absolut hjälpt mig på vägen, framför allt att man fick kunskap i grunderna, säger Anton Gustafsson.

Han driver två familjeföretag som säljer posters, tavlor och gratulationskort och ett själv där han bland annat bygger hemsidor. I framtiden hoppas han kunna vara delaktig i fler bolag.

Andra pristagare under torsdagsmorgonen blev årets lokala engagemang som gick till Restaurangkortet UF som startades av eleverna Marcus Gentzel, Tindra Örnroth, Tom Winander och Filip Andersson.

– Det känns jättebra, jag var inte alls beredd på det här. Jag trodde att jag skulle komma och prata om vårt UF-företag, säger Marcus Gentzel.

ANNONS

LÄS MER:Kända krogkedjan vill in i nya arenahallen

Deras företag har försökt hjälpa restaurangerna lokalt under pandemin med att sälja rabatterade kort till företag och privatpersoner.

– Vi visste inte om vi skulle klara av det, just under pandemin men det var en perfekt tidpunkt att försöka hjälpa näringslivet. Det är oerhört viktigt att knyta kontakter för att driva ett företag.

Alla pristagare under årets företagare 2021:

  • Årets företagare: Ralf Jutvik, Biotech.
  • Årets unga företagare: Anton Gustafsson, Card Store, Paper Town och Consilium Online.
  • Årets utveckling: Dmitri Frejneman, Elektra.
  • Årets utveckling UF: Erik Hermansson, Viktoria Eknefelt, Jesper Hede och Noel Schreiber, Shiny Screen UF.
  • Årets lokala engagemang: Marcus Gentzel, Tindra Örnroth, Tom Winander och Filip Andersson, Restaurangkortet UF.
  • Årets UF-företag: Jacob Billie och William Karlsson, Datorexperten.
  • Årets affärsidé: Emil Hogslätt, Surfvagn UF.

Fortfarande skakis efter prisutdelningen

Företagarna i Kungsbacka delade även ut årets utvecklingspris, som gick till Dmitri Frejneman med företaget Elektra. Han startade sitt företag 2018 och det har på bara tre år utvecklats från tio anställda till trettiofem.

– Jag är jätteglad. Det känns roligt att bli uppmärksammad, det var jag inte beredd på, säger Dmitri Frejneman som fortfarande är lite chockad efter prisutdelningen och konfettibomben.

LÄS MER:Kungsbackaungdomarna blev årets marknadsförare

Priset för årets utveckling UF gick till Elof Lindälveleverna Erik Hermansson, Viktoria Eknefelt, Jesper Hede och Noel Schreiber med Shiny Screen UF.

– Jag känner tacksamhet. Jag vill tacka alla som hjälpt oss under de här året för deras fantastiska engagemang och alla kunder som stöttat oss, utan dem hade vi inte kunnat göra det här, säger Erik Hermansson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS