Ringhals 3 och 4.
Ringhals 3 och 4. Bild: Annika Karlbom

Ringhalsstopp väntas påverka elpriserna

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer inte att kunna återstarta elproduktionen efter sommaren som planerat. Orsaken är att en större komponent har skadats. Reparationen väntas ta flera månader och stoppet kan få stor påverkan på elpriserna.

ANNONS
|

Sedan mitten av augusti har kärnkraftverket Ringhals 4 norr om Varberg varit avställt för årligt underhåll och bränslebyte. Nu meddelar Vattenfall att kärnkraftverket inte kommer kunna återstarta elproduktionen förrän 30 november. Orsaken är att en tryckhållare skadades i samband med ett obligatoriskt test vid uppstarten och kräver omfattande reparation. Och reparationsarbetet beräknas ta tre månader.

"Ingen påverkan på reaktorsäkerheten”

”Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer stå stilla under längre period än planerat. Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta. Händelsen har ingen påverkan på reaktorsäkerheten” säger Ringhals vd Björn Linde i ett uttalande på vattenfalls hemsida.

ANNONS

Enligt vd:n är skadan begränsad till tryckhållaren och händelsen ska nu utredas. Ringhals 3 har genomgått sitt årliga underhåll under försommaren och producerar stabilt och vid full effekt, enligt Vattenfall.

Väntas elda på elpriset

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis säger till TT att stoppet i Ringhals 4 kommer att ge stor elprispåverkan.

”Det ena är att kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel”, säger han.

Christian Holtz spår att en annan konsekvens av stoppet blir att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige minskar.

”Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen så blir den konsekvensen värre”, säger han till TT.

Tryckhållarens elpatroner gick sönder

”Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns större komponenter, ett tryckhållningskärl som håller trycket i reaktorn så högt att vattnet inte kokar. Den är 12,8 meter lång och har en diameter på 2,4 meter. Vikten är cirka 84 ton. Trycket höjs genom att man tillför värme via elpatroner i botten av tryckhållningskärlet. Vid en funktionsprovning inför uppstarten av Ringhals 4 gick ett antal av tryckhållarens elpatroner sönder och behöver repareras eller bytas ut innan elproduktionen kan återupptas.”

Källa: Vattenfall.se

LÄS MER:Vd: Tekniskt omöjligt att återstarta Ringhals 1 och 2

LÄS MER:Vattenfall ska utreda minikärnkraftverk vid Ringhals

LÄS MER:Kungsbacka och Onsala i ny beredskapszon: ”Inget man tänkt på”

ANNONS