Regionen slutar erbjuda antikroppstester: ”Begränsat värde”

Från och med första april kommer hallänningarna inte längre kunna boka in sig för antikroppstestning, det meddelar Region Halland efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
– Antikroppstest har ett begränsat värde, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Sedan oktober förra året har hallänningarna kunnat boka in sig för att ta antikroppstester för att se om de har genomgått en infektion med covid-19. Nu är det slut med det.

Folkhälsomyndigheten gjorde tidigare i vår bedömningen att testerna inte längre har ett tillräckligt stort värde. Region Halland tog därför beslutet att inte längre erbjuda invånarna möjligheten att testa sig.

Från och med första april kommer antikroppstester endast att användas utifrån ett uttalat medicinskt behov samt för att kartlägga immunitet mot covid-19 inom ramen för organiserade studier.

– Antikroppstest har ett begränsat värde. Tidigare fyllde det en viktig funktion för att de som varit sjuka under våren 2020 skulle kunna få reda på om de hade haft covid-19 eller inte, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare.

ANNONS

LÄS MER:Grönt ljus för Astra Zeneca – detta innebär det för Halland

Antikroppar innebär inte alltid immunitet

Nu ser regionen att behovet har minskat i och med att PCR-provtagning vid symtom nu finns i högre skala. Det främsta syftet med antikroppstesterna har varit för att den som misstänker att den haft covid-19 ska kunna få det bekräftat.

Att påvisa antikroppar behöver däremot inte betyda att man är immun mot en ny infektion.

– Antikroppstest ger svar på om man har antikroppar mot covid-19 och därigenom bekräfta att man haft sjukdomen. Antikroppstest ger dock ej svar på om man har skydd mot en ny infektion om det gått längre än 6 månader sedan man hade covid-19, säger Maria Ryberg Mo.

LÄS MER:Så ser läget ut i Kungsbacka – smittspridningen av coronaviruset ökar

Alla kan fortfarande smitta andra

Det finns också en felmarginal där antikroppstesterna kan vara negativa trots att man haft covid-19.

– Det finns andra typer av immunitet som inte fångas upp av antikroppstest. Tester som fångar upp detta finns dock ännu inte tillgängliga, säger Maria Ryberg Mo.

Hon betonar också att det är viktigt att förstå att man kan smitta andra trots att man har påvisade antikroppar eller för den delen redan är vaccinerad. Därför uppmanar hon alla att fortsatt följa de gällande rekommendationerna genom att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom.

LÄS MER:Klart: På måndag kan vaccintider bokas igen

ANNONS