Det svänger. Nu har Astra Zeneca fått grönt ljus igen.
Det svänger. Nu har Astra Zeneca fått grönt ljus igen. Bild: Andreas Olsson

Grönt ljus för Astra Zeneca – detta innebär det för Halland

Folkhälsomyndigheten meddelar att vaccineringen med Astra Zenecas vaccin återupptas för personer över 65 år. För Hallands del innebär det att vaccinationstakten ökar för de äldsta.

ANNONS
|

LÄS MER:Klart: På måndag kan vaccintider bokas igen

Under torsdagen kom beskedet att Astra Zenecas vaccin anses säkert för personer över 65 år. Användandet har pausats sedan misstankar om allvarliga biverkningar väckts. Det handlar om blödningar i kombination med ovanliga blodproppar, som enbart drabbat personer yngre än 65 år, de allra flesta under 55 år.

För regionen innebär beslutet att det finns mer vaccin att erbjuda till de äldre invånarna. Fler tider kan därför läggas ut för bokning, vilket betyder att vaccinationstakten kan öka för de äldre som tillhör gruppen som löper större risk för att drabbas av allvarlig sjukdom.

– Eftersom personer 65 år och äldre har högre risk för svår sjukdom är en skyndsam vaccination i denna grupp mycket viktig där användningen av Astra Zenecas vaccin har stor nytta kopplat till den höga smittspridningen i Sverige, skriver Johanna Wiechel-Steier, kommunikationschef på Region Halland i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vaccinering i Region Halland:

Bokningen för vaccination mot covid-19 kommer att öppna på måndag. För att göra det lättare att komma fram när många bokar samtidigt öppnar bokningen stegvis:

– Från måndag 29 mars är det möjligt för de som är födda 1942 eller tidigare att boka tid för vaccination mot covid-19

– På torsdag 1 april kan sedan de som är födda 1944 och tidigare börja boka.

– För födda mellan 1945-1951 återkommer vi med startdatum för bokningen.

Källa: Region Halland

ANNONS