Tunga investeringar krävs när sjukhusen i Halland behöver renoveras.
Tunga investeringar krävs när sjukhusen i Halland behöver renoveras. Bild: Mats H Ljungqvist

Region Halland gör rekordöverskott: ”Vi står inför stora investeringar”

Region Halland kan gå 749 miljoner plus i år och har nu ett samlat kapital på nästan sex miljarder. Pengarna har lagts på hög för att renovera de åldrande sjukhusen.
– Det finns sjukhuslokaler som närmar sig slutet av sin tekniska livslängd, säger Tommy Rydfeldt (L), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet.

ANNONS

Precis som Kungsbacka kommun väntas Region Halland göra ett rekordöverskott i bokslutet. Prognosen pekar på 749 miljoner i överskott när året är slut. En förklaring är de statliga covidstöden och andra bidrag, som blivit större än beräknat för regionen.

Till det ska läggas att Region Halland nu har ett samlat kapital på runt sex miljarder kronor i kassan.

2,2 miljarder av dessa ska användas till den så kallade pensionsskulden. Resten, 3,8 miljarder, ska bland annat gå till att renovera och underhålla de åldrande sjukhusen.

LÄS MER:Därför har Kungsbacka värst smittspridning i Halland

– Vi står inför mycket stora investeringar på de tre sjukhusen de kommande fem-tio åren. På Varbergs sjukhus är vårdavdelningarna och akutmottagningen byggda 1972, den tekniska livslängden närmar sig slutet. Och i Kungsbacka finns lokaler som byggdes 1936 och paviljonger med tillfälliga bygglov som går ut 2023, säger Tommy Rydfeldt.

ANNONS

Allt äldre sjukhus

Problemen kring de åldrande lokalerna har varit kända länge. En studie 2019 konstaterade att 77 procent av Region Hallands fastigheter är äldre än 30 år.

LÄS MER:Pandemieffekten: Fler hallänningar väntar på vård

Att regionen samlat på sig ett massivt kapital är ingen slump.

– Det är en medveten politik sedan den senaste skattehöjningen som gjordes för att börja bygga upp den här bufferten. Det är en styrka att kunna finansiera de här investeringarna utan att behöva ta upp för mycket lån, förklarar Tommy Rydfeldt.

Investeringar för miljarder

Totalt beräknas kostnaderna för att renovera lokaler i de tre sjukhusen landa någonstans mellan fem och sju miljarder.

LÄS MER:Äldre hallänningar kan boka tredje vaccindos nästa vecka

– Vi börjar redan nu med att ta fram förstudier, för att få en bättre uppfattning om vad som behöver göras. Och Kungsbacka kan bli ett av de sjukhus där vi behöver börja relativt snart, eftersom där finns verksamhet i paviljonger med tillfälligt bygglov, säger Rydfeldt.

LÄS MER:Nu kommer vaccinet rullande – regionen vaccinerar på gymnasiet

I Halland driver regionen tre sjukhus, i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Både Halmstad och Varberg räknas som akutsjukhus, med förlossningsavdelningar och hög specialiserad sjukvård. På Kungsbacka sjukhus bedrivs olika former av specialistmottagningar och sjukhuset har ingen akutmottagning. Tanken är att Varberg ska fungera som akutsjukhus för Kungsbackabor. I praktiken är det dock många som väljer att utnyttja den gränslösa sjukvården och åker till Göteborg i stället.

ANNONS

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS