Från och med nästa vecka kommer hallänningar över 80 år kunna boka tid för en påfyllnadsdos av vaccinet mot covid-19. Arkivbild.
Från och med nästa vecka kommer hallänningar över 80 år kunna boka tid för en påfyllnadsdos av vaccinet mot covid-19. Arkivbild. Bild: Daniel Elfvelin

Äldre hallänningar kan boka tredje vaccindos nästa vecka

Fler ska vaccineras med en tredje dos, så lyder det senaste beskedet från Folkhälsomyndigheten. Nästa vecka ska hallänningar över 80 år kunna boka in sig för en påfyllnadsdos.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Beskedet om att fler riskgrupper ska få tre doser vaccin är inte helt oväntat. Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att personer med kraftigt nedsatt immunförsvar ska vaccineras med en påfyllnadsdos.

Vaccinationens effekt avtar med tiden, därför är det nu aktuellt att även ge en tredje dos till de äldsta och sköraste som vaccinerades först och som även har ett sämre immunförsvar vid vaccination. Därför rekommenderas nu alla över 80 år, personer som bor på äldreboende eller har hemtjänst eller hemsjukvård att vaccineras med en påfyllnadsdos.

LÄS MER:Minskad smittspridning i Kungsbacka

– Vi är precis i planeringsstadiet, men vi jobbar så fort vi kan för att vaccinera så fort som möjligt, säger säger Bibi Estev som är områdeschef för Region Hallands ”Uppdrag pandemi”.

Fakta: Vaccinationstäckningen i Halland

Totalt har 85 procent av hallänningarna över 16 år vaccinerats med en första dos, 81 procent har fått två doser. Vaccintäckningen är högst i Kungsbacka kommun där 88 procent vaccinerats med en första dos medan motsvarande siffra i Hylte kommun är 80 procent.

Vaccinationstäckningen är fortsatt högre bland äldre än yngre. 70 procent av 16- och 17-åringarna har vaccinerats med en första dos och 72 procent i åldersgruppen 18 till 29 år är vaccinerade.

I gruppen 80 till 89 år har 95 procent fått en första dos och i gruppen 90+ har 93 procent vaccinerats.

Statistiken avser vaccinationer till och med vecka 37. Källa Region Halland.

Bokningsstart nästa vecka

Region Hallands plan är att öppna bokningen för en tredje dos för de aktuella grupperna från och med nästa vecka.

LÄS MER:84 coronafall – skolan blev centrum för veckans utbrott

Exakt hur bokningen kommer att gå till och hur det kommer informeras kring det är fortfarande i planeringsstadiet. Klart är att vaccineringen kommer att ske på ett antal vårdcentraler i regionen eftersom vaccinationscentralerna stängde förra veckan. Precis som tidigare kommer personer på äldreboende och i viss mån personer med hemsjukvård bli vaccinerade i hemmet.

– Vi kommunicerar med kommunerna om det och vi kommer att använda våra mobila team för att vaccinera där man behöver göra det, säger Bibi Estev.

Äldre är vaccinerade i större utsträckning än yngre.
Vaccinationstäckningen i Halland till och med vecka 37. De yngre grupperna har fortfarande inte kommit i kapp de äldre som vaccinerades först. Bild: Region Halland

Svårt att kombinera med influensavaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar även att påfyllnadsdosen ska ges i samband med vaccineringen mot säsongsinfluensan. Det är inte säkert att det är genomförbart eftersom starten för vaccineringen mot säsongsinfluensan är satt till andra veckan i november och Region Halland vill komma i gång med påfyllnadsdosen mot covid tidigare än så. Dessutom är målgruppen för en tredje dos covidvaccin till stor del samma som de som rekommenderas det nya högdosvaccinet mot influensa som inte kan kombineras.

LÄS MER:Sverige börjar vaccinera 12-åringar

– Det finns olika sorter vaccin mot säsongsinfluensa och alla går inte att ge samtidigt som något annat vaccin. Det ingår i checklistan att ha ett visst antal dagarna emellan, därför är det bra att komma igång så snart som möjligt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS