Nu kommer vaccinet rullande – regionen vaccinerar på gymnasiet

Drottning Blanka och LBS-gymnasiet är först ut när Region Hallands mobila enhet kommer till Kungsbacka. Under torsdagen vaccinerade de ungdomar som ännu inte hunnit ta sin covidspruta.
– Vi hoppas på fullt hus hela dagen, säger vaccinsköterskorna.

ANNONS
|

Inne på Drottning Blanka har mobila vaccinteamet fått låna rummet där hudvårdsutbildningen normalt håller till. Där har de bemannat upp en tillfällig drop-in-mottagning för elever som ännu inte hunnit vaccinera sig mot covid-19.

Handsprit och munskydd ligger framme, tillsammans med vaccinationskorten som ska visa att sprutan är tagen.

För teamet är det första gången de besöker en gymnasieskola i Kungsbacka.

– Nu hoppas vi på fullt hus hela dagen, av både elever och personal som är intresserade av att ta sprutan. Och vi har god tillgång på vaccin, säger Lena Johansson, en av de tre sköterskorna som tjänstgör i teamet.

ANNONS

LÄS MER:De fick första dosen under drop-in-dagen

– Mobila teamet ska stärka upp för skolsköterska och vårdcentraler, vår centrala ledning har ringt runt för att höra vilket intresse som finns på skolorna för ett besök av oss. Det är som en extra service från regionen och här vänder vi oss framför allt till ungdomar som är 16 år och äldre, förklarar Gun Johansson.

Förenklar vaccinering

Henrik Stenström, rektor på Drottning Blanka, tvekade inte när han fick frågan om att ta emot det mobila vaccinteamet.

– Jag tycker detta är toppen, vi gör allt vi kan för att underlätta och förenkla vaccinering för våra elever. Det känns bra att kunna erbjuda detta, både för skolan, men också ur ett samhällsperspektiv, säger han.

LÄS MER:Jessica är antivaxxaren som tänkte om: ”Jag tror många känner igen sig i mina tankar”

Drottning Blanka och LBS-gymnasiet har i höst gått tillbaka till den helt vanliga undervisningen, efter ett pandemiår med distansutbildning.

– Ta i trä, men vi har klarat oss från stora utbrott. Nu har vi varit noga med att informera att den här möjligheten finns, att ta vaccinet i dag. Även om vi inte vill pressa någon så är hälsan viktig för alla, säger Håkan Stenström.

Säkra sidan

I korridoren utanför mobila vaccinteamet sitter Lova Robertsson och Mandy Fogelström. De läser tredje året samhälle-kriminologi och har redan valt att vaccinera sig.

ANNONS

LÄS MER:93 nya coronafall i Kungsbacka

– Det är alltid bra att ta vaccin. Även om man inte blir helt immun, så stärker det immunförsvaret och minskar risken att bli allvarligt sjuk. Och så är man på den säkra sidan om man ska ut och resa, då kanske det krävs en vaccinkoll, säger Lova Robertsson.

Kompisen Mandy Fogelström ser fler fördelar med att vara vaccinerad.

– Jag har anhöriga i riskgrupp, så jag vill inte de ska råka illa ut. Men det är också bra att vara vaccinerad, både om man ska resa eller gå på konsert. Har man tagit vaccinet så känns det mer som att det normala livet återvänder, säger hon.

Lätt tillgängligt

Bibi Estev är områdeschef för pandemiplaneringen i Region Halland. Hon förklarar att gänget på Drottning Blanka är ett av två mobila team som nu är ute och jobbar. Ett utgår från Halmstad, det andra har Varberg som bas och täcker in de norra delarna av regionen.

LÄS MER:Sverige börjar vaccinera 12-åringar

– Vi vet att täckningsgraden är lägre hos ungdomar, de har kanske inte hunnit med att ta en spruta. Nu försöker vi göra detta lätt tillgängligt. Vi har kontaktat alla gymnasieskolor, och kommer jobba vidare med planeringen. Gymnasiet är en bra plats om man vill nå många unga, säger hon.

ANNONS

Ungdomar under 18 år förväntas ha ett godkännande från vårdnadshavare. Men det finns också ett utrymme att själv bestämma om man vill vaccinera sig, trots att man formellt inte är myndig, förklarar Bibi Estev.

– Vi har alltid möjlighet att på plats göra en validerad mognadsbedömning, om man kommit upp i den åldern där man bör kunna avgöra en sådan fråga själv, säger Bibi Estev.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS