Martin Wendelbo Hansson är en av alla eldsjälar i Onsala Pirates, där damlaget nu gör debut i division ett.
Martin Wendelbo Hansson är en av alla eldsjälar i Onsala Pirates, där damlaget nu gör debut i division ett. Bild: Mats H Ljungqvist

Pirates damer siktar på basketligans finrum: ”Ska kännas som NBA i Kollahallen”

De har marscherat genom seriesystemet, för att nu spela sin debutmatch i basketsportens division ett. Och premiärmatchen blev en folkfest, med fullsatt på läktaren i Kollahallen.
– Vi vill sätta basketen på kartan i Kungsbacka, säger Pirates-eldsjälen Martin Wendelbo Hansson.

ANNONS
|

Onsala Pirates bildades 2007 av ett gäng basketentusiaster med bas i Onsala. Bara tio år senare var de ett av de snabbast växande lagen i Västsverige. I dag har de 350 aktiva spelare och femton lag i seriespel.

Och spjutspetsen är damlaget, som nu gör debut i basketens division ett, bara ett snäpp under ligaspelet.

Martin Wendelbo Hansson är en av eldsjälarna i föreningen. Han är nyss avgången ordförande, har tre barn som spelar i Pirates-färger och han lovar en återkommande folkfest på hemmamatcherna i Kollahallen.

– När vi fick veta att vi tagit en plats i division ett åkte vi till Borås, som har stor erfarenhet av ligalag i basketen. De berättade att inramningen var viktig – tjejerna ska känna att de har hela hallen bakom sig och att de är viktiga. Vi bestämde att vi ska göra som dem – det ska kännas som NBA även om vi spelar i Kollahallen, säger Martin Wendelbo Hansson.

ANNONS

Stora och viktiga

Det betyder namnade omklädningsrum, fruktkorgar, rökmaskiner och följespotar och naturligtvis både DJ och speaker på plats under matchdagar.

– Tjejerna i laget ska känna sig stora och viktiga, och då är inramningen viktig. Och alla yngre spelare i publiken ska känna att ”wow, vad häftigt, det där vill jag också göra”. Målet för oss är så klart att få så många som möjligt att fortsätta spela så länge som möjligt, säger Martin Wendelbo Hansson.

LÄS MER:Onsala Pirates taggar till inför ettan i höst

Kamp om poängen

Och de 300 platserna på läktaren är fulla minuterna innan matchstart, där Pirates-damerna mötte Lobas från Lomma i Skåne.

Stommen i damlaget är den erkänt starka generationen spelare fyllda -04 och -05, tjejer som i många fall spelat tillsammans sedan basketskolan. Nu ställs de mot hårt motstånd i division ett, där det inte sällan är kamp om varje poäng.

Pirates är medvetna om att de är rookies i finrummet.

– Målet på sikt är att ta oss till SBL (Svenska Basketligan reds. anm.) Nu har vi ett år på oss att lära oss, att skapa nya rutiner och lyfta basketen till nästa nivå. Detta kommer ge många lärdomar som alla drar nytta av. Vi har ett herrlag i tvåan, de vill också upp till division ett, säger Martin Wendelbo Hansson.

ANNONS

Comeback på hemmaplan

Basket var under både 70- och 80-talen en stor sport i Kungsbacka, med ett antal lag högt upp i seriesystemet. Efter det följde flera decennier av kräftgång, när andra sporter hamnade mer i rampljuset.

Onsala Pirates anses numera vara laget som fått basketsporten att göra comeback i Kungsbacka. Martin Wendelbo Hansson säger inte emot.

LÄS MER:Onsala Pirates vinnare av 30/30-fonden – får 30 000 kronor

– I dag ser vi att basketen tar fart, det finns lag i både centrala Kungsbacka och i Kullavik. Basket är en snabb och rolig sport och den är kostnadseffektiv, billigare att spela än till exempel hockey. Och som förälder är det bekvämare att sitta inne i baskethallen med en kaffe än att frysa i snålblåsten på en utomhusplan, säger han med ett leende.

LÄS MER:Piraterna från Onsala växer – öppnar ännu en basketskola

Växer snabbt

Trots pandemiåret har Pirates framgångssaga bara fortsatt. När restriktionerna stoppade idrottsträning delade klubben ut 300 basketbollar till barn och ungdomar. De har fått stora fastighetsägaren Aranäs att sponsra årsavgiften för alla som går in i klubbens basketskola och lördagarnas extra teknikövningar i Kollahallen är fullsatta.

– Från början var tanken att de äldre skulle öva teknik på lördagsmorgonen. Men snart hängde de yngre på låset, de ville också vara med. Nu har vi ett fantastiskt hallhäng där både yngre och lite äldre spelare tränar tillsammans och lär av varandra, säger Martin Wendelbo Hansson.

ANNONS

LÄS MER:Storstjärnan Jonas Jerebko invigde basketträdet

Men den snabba tillväxten har en baksida.

– Halltider. Det är svårt att få tid i idrottshallarna för träning när vi är så många. Jag läste någonstans att Kungsbacka är en av de halltätaste kommunerna i Sverige. Ändå räcker tiderna inte till. Det är så klart ett problem, säger Martin Wendelbo Hansson.

Debutmatchen mot Lobas slutade dock med förlust, Lobas vann med 72–41.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS