Martin Wendelbo är ordförande för Onsala Pirates.
Martin Wendelbo är ordförande för Onsala Pirates. Bild: Privat

Piraterna från Onsala växer – öppnar ännu en basketskola

Intresset för basket – eller att ha kul, bli svettig och röra sig med en basketboll – har exploderat bland Kungsbackas yngre invånare. Nu öppnar basketklubben Onsala Pirates sin tredje basketskola.

ANNONS

För många idrottsföreningar har pandemin betytt total nedstängning, när medlemmarna varken kunnat utöva sin sport eller några andra kringaktiviteter.

Undantaget har varit barnen, som fortsatt fått idrotta. Därför har basketklubben Onsala Pirates gått all in för att satsat fullt ut på de små.

– När vi började dra igång ville vi inte ha för mycket aktivitet i hallen, så vi delade på knattarna. Men intresset ökade och fler och fler mejlade och ville vara med, säger Martin Wendelbo, ordförande för Onsala Pirates.

Det handlar om klubbens basketskola, som i första hand är till för barn födda 2012 och 2013. När varken platserna eller tiderna räckte till valde föreningen att hyra in sig i den nya hallen vid Bräckaskolan i Fjärås, för att kunna dra igång med ett gäng till.

ANNONS

– Första gången var det inte mer än fem-sex barn, men det växte snabbt och snart var vi 24. Då kände vi att vi kan inte vara fler här.

Finns på tre platser i kommunen

En tredje hall bokades, och Onsala Pirates erbjuder nu sin basketskola för fyra grupper, på tre olika platser i kommunen.

– Det är helt fantastiskt. Vi är superglada att vi har kunnat växla upp i sådana här tider. Det är få förunnat och vi är väldigt tacksamma.

Varför intresset för basket exploderat så bland Kungsbackas 8-9-åringar är svårt att säga, men Martin Wendelbo tror att det finns flera anledningar.

– Vi delade ut gratis basketbollar i höstas, körde runt till olika aktivitetsplatser och sa varsågod. Det gjorde nog att flera barn fick upp intresset. Och en mamma berättade att hennes son skulle börja, för han hade tittat på High School Musical, och där spelar alla coola killar basket.

Piraterna provar ny boll

Samtidigt är Onsala Prites en av få klubbar i Sverige som blivit utvalda att få prova en ny slags boll. Den är lite mindre än en vanlig basketboll, och perfekt för barnen att spela med.

– Vi är nog ensamma i Västsverige om att få prova den här bollen. Den passar jättebra till de barnen som är en tvärhand höga. En vanlig basketboll hade varit som en badboll för dem.

ANNONS

Eftersom det är så lite kvar av säsongen kommer basketskolan inte att kosta någonting för de som vill vara med. Det krävs heller ingen anmälan, utan är bara att dyka upp. Alla barn har varsin boll och föräldrar får snällt vänta utanför.

Louise Jungmalm

louise.jungmalm@kungsbackaposten.se

Onsala Pirates Basketskola

Lördag 09:00-10:00 Kollahallen (Födda -13)

Lördag 10.15-11:15 Kollahallen (Födda -12)

Söndag 11:00-12:00 Bräckaskolan, Fjärås (-12/-13)

Söndag 11:00-12:15 Älvsåkerskolan, Anneberg (-12/-13)

Säsongen pågår till 30 april.

ANNONS