Onsala Pirates taggar till inför ettan i höst

Målet är uppnått. Tjejerna klättrar upp en nivå, till division 1. Onsala Pirates damlag satsar nu allt inför kommande seriespel till hösten, i näst högsta divisionen inom basket.
– Det här är stort, ett jättesteg för tjejerna och för föreningen, säger sportchefen, Henric Löfvenborg.

ANNONS
LocationKungsbacka, Onsala||

Onsala Pirates startade upp 2008 i Kungsbacka och sedan dess har föreningen vuxit. Framför allt växte verksamheten under 10-talet men även nu under pandemiåret är det fler som hittat till basketen. En framgångssaga har det även varit för Onsala Pirates damlag som nu går upp till division 1.

– Vi har otrolig duktiga ungdomsspelare som många av dem började sin resa här i föreningen i basketskolan när de var små. De är högpresterande tjejer i gymnasieåldern upp till 22 år. Men själva resan upp bygger på en glädje och gemenskap i laget och föreningen, säger Henric Löfvenborg.

Det har varit landslagsscouter de senaste veckorna som varit och tittat på träningarna.

ANNONS

– Det finns en anledning till att de har kommit, vi har väldigt duktiga spelare. Jag skulle inte bli förvånad om vi har 4–5 tjejer i vårt lag som blir uttagna till landslaget i sommar.

LÄS MER:Piraterna från Onsala växer – öppnar ännu en basketskola

Få tjejerna att fortsätta med basketen

Laget behövde inte spela för att ta sig upp, utan förbundet ville utöka antalet lag i serierna, med kravet att man var bland de tre bästa i division 2. Men huvudfokuset att gå upp en division är ändå att få fler tjejer att stanna och fortsätta med sporten även efter gymnasiet.

– Jag är på träningarna för tjejernas skull, att de vill spela är det som betyder något. Vi jobbar hårt för att bygga bra förutsättningar så att de kan fortsätta med sin idrott, säger Henric Löfvenborg.

Serien börjar första veckan i oktober men redan nu är förberedelserna i full gång, hur matcharrangemangen ska vara, lägga upp sitt spel, träning och förmodligen få tillökning till laget.

– Det har varit några tjejer som varit och tränat med oss och på lördag kommer det två till. Vi har ett bra lag men vi kan ta in 4–5 tjejer till och vi är det enda division 1-laget i Storgöteborg.

LÄS MER:Onsala Pirates – på väg mot ettan

”Spelarna är inte bara spelare”

Klivet upp tror sportchefen Henric Löfvenborg kommer göra att Kungsbacka och framför allt Onsala hamnar på kartan och basketen växer. Och framför allt förhoppningen att fler ska fortsätta med sporten.

ANNONS

– Det är ju inte bara för oss det är så, det är ju hela Idrottssverige som tappar ungdomar i den åldern. Jag tror man måste modernisera föreningslivet, det är ofta byggt på hierarki. Vi jobbar mycket med delaktighet hos våra spelare, att de inte bara är spelare utan där tränarna och spelarna leder tillsammans.

LÄS MER:Oro för framtiden trots glädjande coronabidrag

ANNONS