Kungsbacka kommun väntas göra ett rekordöverskott på 660 miljoner när året är slut.
Kungsbacka kommun väntas göra ett rekordöverskott på 660 miljoner när året är slut.

Nya rekordprognosen – så mycket plus går kommunen

Kungsbacka kommun väntas göra ett överskott på 660 miljoner när året är slut. Det skriver kommunstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det är i en prognos för det kommande bokslutet som kommunen nu flaggar för ett rekordöverskott på 660 miljoner. I ett pressmeddelande skriver kommunstyrelsen att plusresultatet bygger på flera faktorer. Bland annat har kommunen sålt mark, men de har också fått in statliga ersättningar på 200 miljoner för mark- och vägutbyggnader. Dessutom har skatteintäkterna ökat med minst 160 miljoner, jämfört med när budgeten klubbades. Till det ska läggas ökade statsbidrag för kostnader under pandemin och vakanser bland personalen i kommunen.

Men överskottet behövs, skriver kommunstyrelsen. Kommunen står inför stora investeringar och utbyggnader, och kommer bara i år att investera för 740 miljoner. Samtidigt varnar kommunstyrelsens ordförande, Lisa Andersson (M) för att stigande kostnader redan nu börjar kännas i den kommunala budgeten. Det rör sig om allt från inköp av livsmedel, till stigande räntor och ökade energipriser.

ANNONS

– Precis som hushållen så märker kommunen av att allt blir dyrare. Därför är det ännu viktigare att ha god ekonomi för att klara av kostnadsökningarna. Vi vet att det kommer bli tuffare tider, säger Lisa Andersson.

Kungsbacka kommun har det senaste decenniet gått med flera hundra miljoner plus nästan varje budgetår.

Den nu aktuella budgetprognosen läggs fram för godkännande på nästa möte i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Region Halland gör rekordöverskott: ”Vi står inför stora investeringar”

LÄS MER:Vardagautredningens kostnad: 2,6 miljoner kronor

LÄS MER:Dan producerar och säljer egen el – med hjälp av solpaneler: ”En guldmaskin”

ANNONS