Vardagautredningens kostnad: 2,6 miljoner kronor

Efter att flera skandaler uppdagades på Vardagas äldreboenden i kommunen tillsattes en extern utredning, där det konstaterades brister på alla fyra äldreboenden. När nämnden för vård och omsorg fick veta vad utredningen kostat kommunen blev stämningen chockartad. Närmare 2,6 miljoner kronor.
– Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat gå till så mycket annat, säger Ermin Škorić (S), ledamot i nämnden för vård och omsorg.

ANNONS
LocationKungsbacka|

Socialdemokraterna och Moderaterna har en gång varit överens. Det var efter covid-utbrottet på Kolla äldreboende som drevs av den privata aktören Vardaga. Vintern 2020 insjuknande 22 personer i corona varav hälften dog. Flera brister konstaterades i samband med händelsen som var upprinnelsen till att kontraktet med Vardaga sattes under lupp.

En extern aktör granskade Vardagas fyra äldreboenden i kommunen, Kolla, Blåvingevägen, Vickan och Ekhaga och kunde konstatera brister på samtliga boenden.

I sin rapport konstaterade revisionsbyrån Ernst & Young bland annat att bolaget inte levt upp till sitt avtal med kommunen. Under onsdagens nämndmöte presenterade förvaltningen för nämnden vad utredningen kostat kommunen. 2 583 359 kronor.

ANNONS

– Jag blev smått chockad, jag trodde inte siffran skulle vara så hög. Det var väldigt tyst, nästan lite nedstämt på nämndmötet. Det är skattebetalarnas pengar som hade kunnat gå till så mycket annat, säger Ermin Škorić (S), ledamot i nämnden för vård och omsorg.

”Summan är enorm”

Socialdemokraterna la fram ett tilläggsyrkande förra nämndmötet där partiet ville ha redovisat kostnaderna för granskningen. Enligt Ermin Škorić var Liberalerna och Centerpartiet också positiva till att ta reda på vad det hade kostat.

– Summan är enorm, det är fruktansvärt. Det är skandalöst, ett politiskt misslyckande från Moderaterna där privata aktörer får göra vinster i välfärden. Ett kvitto på hur illa det har gått, säger han.

Ermin Škorić förklarar att själva utredningen behövde göras men att det är de styrande i kommunen, Alliansen och Moderaterna som bär yttersta ansvaret till hur kommunen hamnade här från början.

– Vi socialdemokrater tycker inte man ska kunna göra vinster i välfärden, alltså skola vård och omsorg och blir det ett överskott ska det återinvesteras i verksamheten. Moderaterna har varit oerhört passiva och lät även Vardaga slippa undan att betala vite. Och så här mycket kostade kaoset, det är ett politiskt bokslut inför valet i höst.

”Helt och hållet rimlig summa”

Hravn Forsne (M) är ordförande i nämnden för vård och omsorg. Han uppger att vård- och omsorgsförvaltningen har en budget på 1 022 miljoner kronor och årliga kostnader för granskande verksamhet på mellan 35 och 40 miljoner kronor. Han tycker att inte att kostnaden för granskningen är hög.

ANNONS

– Den summan är helt och hållet rimlig, det är till och med ganska billigt för att göra den här typen av granskning. Det som hände var väldigt allvarligt och då var det jätteviktigt att ta reda på vad som låg till grund för att det hade gått fel, säger han.

Enligt Hravn Forsne har Vardaga betalat en tredjedel av kostnaden, och bolaget har även förbundit sig att stå för kostnaden för framtida granskningar.

– Det är en självklarhet att vi ska initiera och genomföra granskningar när det handlar om människors liv och hälsa. Det är kommunens ansvar.

Att Moderaterna skulle ha varit passiva i förhållande till Vardaga avfärdar han helt.

– Jag har otroligt svårt att se vad som varit passivt i vår hantering av detta.

LÄS MER:Kungsbacka kommun tar över Blåvingevägens äldreboende – Vardaga måste lämna

LÄS MER:Vardaga får fortsätta trots massiv kritik – beslutet anmäls: ”Fruktansvärt”

LÄS MER:Kräver politikernas avgång efter larm om vanvård: ”Ren misär”

ANNONS