Under våren och försommaren har mycket maneter setts till vid bryggor och badplatser. Enligt Björn Källström som är marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium har det varit ett väldigt bra manetår.
– Mängden maneter varierar från år till år av naturliga orsaker men i år har det funnits rejält med maneter. Både röda brännmaneter och blåa öronmaneter, säger Björn Källström.
Även nu under högsommaren har många vittnat om mycket maneter vid badplatser men i själva verket har maneterna faktiskt börjat dra sig undan. Maneterna trivs inte i varma vattentemperaturer så när yttemperaturen stiger över 20 grader simmar maneterna djupare ner till havs.
– När vi badare tycker att vattnet är skönt drar maneterna ner i djupet för att simma i svalare vatten, säger Källström.
Maneterna återvänder till ytan igen mot hösten när det översta vattenlagret har kylts ner igen.
”Hjälps åt att hålla utkik”
Trots att maneterna borde vara på väg att dra sig ner i havets djup finns det en risk att de fortfarande dröjer sig kvar lokalt på sina håll.
– I naturens värld kan saker som denna alltid variera från plats till plats. Lokalt kan det upplevas som mycket maneter och då får man som badare agera efter det, säger Källström.
För att undvika att brännas av maneterna kan badglada ta hjälp av varandra.
– Man får hjälpas åt och hålla utkik åt varandra när man badar och ropa till om en manet skulle komma för nära någon som badar, säger Källström.
Många drar sig för att hoppa i när en manet simmar bredvid bryggan men enligt Källström är det inte en anledning att skippa att svalka sig.
– Det är inga problem att bada på ena sidan bryggan om maneten håller till på andra sidan. Maneterna är inte speciellt snabba i sidled, de är snabbare upp och ner mellan vattenlagren, säger Källström.
– Det man ska hålla koll på är om det är väldigt vågigt eller strömt, då kan maneterna flytta sig snabbare än man kan tro, säger han.
Fler brännmaneter ute till havs
Trots att brännmaneterna börjar lämna badplatserna kan det fortfarande finnas mycket brännmaneter ute på öppet vatten.
– Det finns fortfarande en hel del brännmaneter ute till havs så ska man ut med båten ska man självklart vara försiktig och hålla koll innan man hoppar i och badar, säger Källström.
LÄS MER:Rekordvärme väntas i Kungsbacka – uppemot 35 grader
LÄS MER:Kommunen avråder från att bada vid Hopphallsviken
LÄS MER:Få hade hört om utsläppet vid Smarholmen: ”Borde satt upp lappar”